Όλοι γνωρίζουμε ότι το γονιδίωμα του ανθρώπου (αλλά και όλων των οργανισμών) υφίσταται τυχαίες μεταλλάξεις, κατά το πέρασμά του από τη μία γενιά στην επομένη. Ποίος είναι όμως ο ρυθμός των μεταλλάξεων και τί επιπτώσεις έχει στον άνθρωπο;
Μία περυσινή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science (1) έδειξε ότι σε κάθε γενεά, γίνονται περίπου 60 μεταλλάξεις, κατά μέσο όρο, στο μήκους 3 δισεκατομμυρίων βάσεων γονιδίωμα του ανθρώπου. Η έρευνα δεν κατέστησε σαφή την αναλογία των μεταλλάξεων μεταξύ των γονιδίων που παίρνουμε από κάθε γονέα.
Μια φετινή έρευνα όμως (2), που παρουσιάστηκε στο Nature Genetics, έφτασε πάλι στον αριθμό των 60 μεταλλάξεων ανά γενεά, αλλά χρησιμοποιώντας δεδομένα από πλήρες γονιδίωμα μελών 2 οικογενειών, έδειξε ότι η αναλογία δεν είναι σταθερή. Δηλ. ενώ στην πρώτη οικογένεια το 96% των μεταλλάξεων οφείλετο στον πατέρα, στη δευτέρα οικογένεια το ποσοστό ήταν μόλις 36%.
Αυτό μας δείχνει ότι οι ρυθμοί μεταλλάξεως είναι μεταβλητοί μεταξύ οικογενειών, και ότι ο μηχανισμός εντοπισμού και επιδιόρθωσης μεταλλάξεων είναι επίσης μεταβλητός. Πολύ λογικό, αφού και αυτός ο μηχανισμός είναι επιρρεπής σε μεταλλάξεις.
Πάνω στην έρευνα αυτή δήλωσε ο Επίκουρος Καθηγητής John Sanford του Παν/μίου Cornell, ότι αν ελαμβάνοντο υπόψιν οι περιοχές του γονιδιώματος tandem repeats και satellite DNA, ο ρυθμός θα εδιπλασιάζετο, γιατί αυτές οι περιοχές είναι οι πλέον επιρρεπείς σε μεταλλάξεις.
Στη δική του έρευνα ο Sanford (3) έδειξε μια εικόνα αντίθετη από αυτή που μας πλασάρουν οι... X-Men! Αυτές δηλ. οι μεταλλάξεις συσσωρεύονται σε κάθε γενιά και προκαλούν «αντι-εξέλιξη». Κάθε μετάλλαξη είναι είτε ουδέτερη, είτε ζημιογόνος για την υγεία του ανθρώπου. Έτσι, με διπλάσιο ρυθμό μεταλλάξεων μειώνεται στο μισό ο χρόνος που μας ... απομένει! Δηλ. ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει ο άνθρωπος μη-βιώσιμος εξαιτίας της καταστροφής του DNA του. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει φυσικός μηχανισμός που να προλαβαίνει να διορθώσει τις μεταλλάξεις γρηγορότερα από ό,τι παράγονται.
Και τώρα στο συμπέρασμα, που θα ενοχλήσει πολλούς... Αν πάμε πίσω στο χρόνο δεν είναι λογικό ότι ο πρώτος άνθρωπος ήταν «τέλειος» γενετικά; Μήπως μας θυμίζει το Χρυσό Γένος του Ησιόδου; Μήπως δεν εξελιχθήκαμε από κατώτερο είδος, αλλά δημιουργηθήκαμε ανώτεροι και συνεχώς φθίνουμε;
Αλλά και ο συνολικός χρόνος ύπαρξης του ανθρωπίνου γένους (βάσει της παραπάνω ερεύνης) είναι πολύ ενοχλητικός για τους περισσοτέρους: Είναι της τάξης των χιλιετιών και όχι των εκατομμυρίων ετών. Αυτό δείχνει το 60 μεταλλάξεις/γενεά για να μην βάλουμε 120. Εν τω μεταξύ η ωρολογιακή μας βόμβα συνεχίζει να μετρά τις γενεές...