Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

1 Απριλίου 2012

Mariana Trench: Το βαθύτερο σημείο των ωκεανών


Το βαθύτερο σημείο των ωκεανών βρίσκεται στην Ειρηνικό Ωκεανό, στην τάφρο Mariana, κοντά στα νησιά Mariana στην Ιαπωνία.
Το πιο βαθύ σημείο της τάφρου αυτής (κοντά στη νήσο Γκουάμ, με βάθος 11.035 μέτρα – δύο περίπου χιλιόμετρα βαθύτερη από το ύψος του Έβερεστ) εντοπίσθηκε το 1951 από το βρετανικό ερευνητικό σκάφος Challenger II, που έδωσε και την ονομασία του στο σημείο, “The Challenger Deep”.



Η Τάφρος των Μαριανών, ή Μαριάννας Τάφρο  είναι το βαθύτερο μέρος του κόσμου  . Βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό , στα ανατολικά της Μαριάνες Νήσοι . Η τάφρος είναι περίπου 2.550 χιλιόμετρα (1.580 μίλια) , αλλά έχει ένα μέσο πλάτος μόνο 69 χιλιόμετρα (43 μίλια). Φθάνει το μέγιστο γνωστό βάθος περίπου 10,91 χιλιόμετρα (6,78 μίλια) (35.800 πόδια) στο Challenger Deep , μια μικρή σχισμή σαν κοιλάδα , αν και μερικες μη κατεγραμενες  μετρήσεις τοποθετήσαν το βαθύτερο τμήμα στα 11,03 χιλιόμετρα (6,85 μίλια). 
Στο κάτω μέρος της τάφρου, όπου οι πλάκες συναντιούνται, η στήλη του νερού πάνω ασκεί πίεση των 1.086 bar (15.750 psi), πάνω από χίλιες φορές την κανονική ατμοσφαιρική πίεση στο επίπεδο της θάλασσας. Σε αυτή την πίεση, η πυκνότητα του νερού αυξήθηκε κατά 4,96%, καθιστώντας ενενήντα πέντε λίτρα νερό κάτω από την πίεση του Challenger Deep περιέχουν την ίδια μάζα με τα εκατό λίτρα στην επιφάνεια.
Η τάφρος δεν είναι το τμήμα του θαλάσσιου πυθμένα που βρίσκεται πλησιέστερα προς το κέντρο της Γης . Αυτό συμβαίνει επειδή η Γη δεν είναι μια τέλεια σφαίρα : η ακτίνα του είναι περίπου 25 χιλιόμετρα (16 μίλια) λιγότερο στους πόλους από ό, τι στον ισημερινό. Ως αποτέλεσμα, τα μέρη του Αρκτικού Ωκεανού βυθό της θάλασσας είναι τουλάχιστον 13 χιλιομέτρων (8,1 mi) κοντά στο κέντρο της Γης από το Challenger Deep πυθμένα.



Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τον σχηματισμό της «τάφρου των Μαριανών«:

You-Tube