Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

13 Μαρτίου 2013

Σπουδαία ανακάλυψη στη Βρετανία με προϊστορικό ρινόκερο 42.000 χρόνων!


Η ανακάλυψη του σκελετού ενός προϊστορικού πλάσματος, του τριχωτού ρινόκερου, επέτρεψε στους επιστήμονες να υπολογίσουν με ακρίβεια τον μέσο όρο θερμοκρασίας που επικρατούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από 42.000 χρόνια!
Το πόρισμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι η μέση θερμοκρασία που επικρατούσε στη Βρετανία κυμαινόταν στους 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ παράλληλα τον χειμώνα, η χώρα ήταν μία… αρκτική κόλαση, με τις θερμοκρασίες να “βουτάνε” στους -22 βαθμούς Κελσίου!
Αυτό σημαίνει πως, σε ανάλογη εποχή, πριν από 42.000 χρόνια η γη της Βρετανίας ήταν μία παγωμένη τούνδρα, γεμάτη από βρύα, στην οποία κανένα δέντρο δεν ήταν σε θέση να φυτρώσει.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Ντάνιελ Σριβ, ο οποίος μελέτησε τον σκελετό του ρινόκερου, μαζί με άλλα απομεινάρια που εντοπίστηκαν το 2002 στο Στάφορντσαϊρ της Αγγλίας, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία και να προσδιορίσει τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν τότε στη Βρετανία.
Ο σκελετός που είχε ανακαλυφθεί ήταν ο πιο καλοδιατηρημένος σκελετός ρινόκερου στην ιστορία, καθώς εντοπίστηκαν άθικτα το κρανίο, το σαγόνι, η σπονδυλική στήλη και το μεγαλύτερο μέρος των πλευρών του τεράστιου ζώου.
Ο ρινόκερος βρέθηκε στις όχθες του ποταμού Τάμεση, κάτι που τότε θα σήμαινε το άμεσο πάγωμα του πτώματός του, με αποτέλεσμα τη διατήρησή του.







You-Tube