Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

23 Μαρτίου 2013

Δοκιμάστηκε ο τουρκικός αντιαρματικός πύραυλος-BINTEO


Την πρώτη του δοκιμή εκτόξευσης πραγματοποίησε επιτυχώς ο μακρού βεληνεκούς αντιαρματικός πύραυλος UMTAS που κατασκεύασε η τουρκική εταιρία Roketsan, με δικές της δυνατότητες. 

O πύραυλος πέρασε το πρώτο διαγώνισμά του. Ο UMTAS κατά την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση πέτυχε ακριβώς το στόχο, αναφέρει η είδηση που παρουσιάζει η εφημερίδα Bugun στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Η Υπερηφάνεια της Τουρκίας».
Δεν διευκρινίζεται ακριβώς τι δοκιμή ήταν αλλά εικάζεται ότι επρόκειτο για εκτόξευση από πραγματικό μέσο (πχ από ελικόπτερο εν κινήσει) διότι από σταθερή δοκιμαστική βάση είχε ξαναγίνει εκτόξευση εδώ και δυο τουλάχιστον χρόνια. Μάλιστα το σάιτ Τurkish Weekly γράφει ότι το UMTAS έχει κάνει αρκετές επιτυχημένες δοκιμές και ότι οι ιθύνοντες ελπίζουν η εταιρία να το προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της με τα προϊόντα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας που προορίζονται για εξαγωγή.
Ο πύραυλος UMTAS θα μπορεί να χρησιμοποιείται στα επιθετικά ελικόπτερα T-129 , στα επανδρωμένα και μη αεροπορικά μέσα, καθώς επίσης και σε πλατφόρμες εκτόξευσης στην ξηρά και στη θάλασσα κατά θωρακισμένων στόχων. Μπορεί να εγκατασταθεί και σε οχήματα ή τρίποδο. Είναι δηλαδή αέρος-εδάφους καθώς και εδάφους (επιφανείας)-εδάφους.
Το πρόγραμμα UMTAS ξεκίνησε το 2005 ουσιαστικά από το Υφυπουργείο για Αμυντικής Βιομηχανίας ειδικά για τα μαχητικά ελικόπτερα T-129 με εγχώριο κατευθυνόμενο βλήμα . Η εταιρεία είχε διαρρεύσει το 2011 ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει μαζική παραγωγή των UMTAS μετά το τέλος των δοκιμών, το 2012, αλλά φαίνεται ότι έχει πάει πίσω το πρόγραμμα..
 Οι UMTAS πύραυλοι έχουν διαμέτρημα 160-χιλιοστά, βάρος πάνω από 37,5 κιλά και μήκος 1750 mm . Το δραστικό βεληνεκές ανέρχεται σε 8 χιλιόμετρα.

(onalert)

You-Tube