Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

18 Μαρτίου 2013

Εξαπλώνεται η κρίση - Πέφτουν ευρώ και δείκτες εξαιτίας της Κύπρου


Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο με την δήμευση μέρους των τραπεζικών καταθέσεων προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στρέφονται σε άλλες σταθερές αξίες όπως ο χρυσός.

Το ευρώ (όπως είχαμε αναφέρει απο εχθές το βράδυ) και χρηματιστήρια σημειώνουν ήδη υψηλές απώλειες, με τον οίκο αξιολόγησης Moody's να αναφέρει ότι το κυπριακό πακέτο στήριξης είναι «πιστωτικά αρνητικό» όχι μόνο για τις κυπριακές αλλά για όλες τις τράπεζες στην Ευρωζώνη και κυρίως στην περιφέρεια, όπου βλεπει αυξανόμενο κίνδυνο φυγής καταθέσεων.

Έτσι πιο συγκεκριμένα το ευρώ υποχώρησε έως 1,5% στα 1,2901 δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 13 Ιανουαρίου 2011. Πιο σοβαρή όμνως θεωρείται η υποχώρησή του έναντι του γεν σημειώνοντας απώλειες έως 2,8%, για να περιοριστούν αργότερα στο 1,8% περίπου και την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 122,36 γεν, ενώ στο κλείσιμο της ΠΑρασκευής αυτή ήταν στο 124 γιεν περίπου. .

Το πετρέλαιο σημείωσε απώλειες 1,2%, ενώ στον αντίποδα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε έως 1,1%. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν τις υψηλότερες απώλειες των δύο τελευταίων εβδομάδων, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να υποχωρεί έως 1,2% ( η μεγαλύτερη πτώση από τις 26 Φεβρουαρίου).

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100, υποχωρεί κατά 0,99%, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 1,56%, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατά 1,21%, ενώ υψηλότερες είναι οι απώλειες στα χρηματιστήρια σε Ισπανία (2,10%) και Ιταλία (2,33%). Στη Γουόλ Στριτ, η κίνηση στα προθεσμιακά συμβόλαια (futures) δείχνει πτωτικό άνοιγμα, ενώ νωρίτερα σήμερα μαζικές ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν και στις ασιατικές αγορές.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο γενικός δείκτης Hang Seng έκλεισε με απώλειες 2% σε χαμηλό τριμήνου, ενώ έντονα αρνητικό κλίμα επικράτησε ακόμα σε Τόκιο (-2,7%), Αυστραλία (2,1%) και Ταϊβάν (1,5%). Ο δείκτης MSCI Asia Pacific καταγράφει τις υψηλότερες απώλειες από τον Ιούλιο του 2012 (1,8%).

Στην αγορά ομολόγων, παρατηρείται στροφή στους γερμανικούς τίτλους, καθώς η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στο -0,005%.

Το ιταλικό 10ετές, που την περασμένη εβδομάδα είχε ενισχυθεί κατά 10 μονάδες, ενισχύθηκε σήμερα Καθαρά Δευτέρα, κατά 11 μονάδες βάσης (0,11%) στο 4,71% και ο αντίστοιχος ισπανικός τίτλος σημείωσε άνοδο 14 μονάδων στο 5,06%.
πηγη

You-Tube