Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

8 Ιουνίου 2013

Φουκουσίμα: τα ψάρια είναι “ασφαλή” αλλά ο καρκίνος θερίζει

Δώδεκα νέοι Ιάπωνες από τη Φουκουσίμα, έχουν διαγνωστεί με καρκίνο στον θυρεοειδή αδένα, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία που να συνδέουν την ασθένεια με το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα των τελευταίων ετών.

Πρόσφατα εντοπίστηκαν εννέα κρούσματα, ενώ εκφράζεται ανησυχία ότι ακόμα 15 άνθρωποι έχουν εμφανίσει κάποια μορφή καρκίνου εξαιτίας της πυρηνικής καταστροφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των ατόμων που εκδήλωσαν καρκίνου του θυρεοειδούς είχαν ηλικία κάτω των 18 ετών όταν έγινε διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι της Φουκουσίμα.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από κυβερνητικά κλιμάκια σε 174.000 νεαρούς Ιάπωνες που κατοικούν κοντά στη Φουκουσίμα.

Η διστακτικότητα των επιστημόνων να συνδέσουν τους καρκίνους με το πυρηνικό δυστύχημα οφείλεται στην πρότερη εμπειρία του Τσέρνομπιλ όταν και τα πρώτα κρούσματα καρκίνων του θυρεοειδούς εμφανίστηκαν τέσσερα έως πέντε χρόνια αργότερα.

Εντωμεταξύ, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, Tepco, ανακοίνωσε σήμερα ότι διαπίστωσε και νέα διαρροή μολυσμένου νερού, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μάλιστα, η εταιρεία θέλει να πάρει άδεια απόρριψης του νερού στον ωκεανό, την ώρα που διαπίστωσε ότι τα ύδατα που αντλεί από το έδαφος για την ψύξη των αντιδραστήρων είναι μολυσμένο με καίσιο.

—Ασφαλή τα ψάρια

Κι ενώ η Tepco κάνει αυτές τις παραδοχές, έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS, αναφέρει ότι τα ψάρια -κυρίως τόνος- και άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί που έχουν αλιευθεί στην περιοχή της Φουκουσίμα από το Μάρτιο του 2011 και περιέχουν χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας που δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όσων τα καταναλώνουν.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η ραδιενέργεια στα ψάρια που προήλθε από τη Φουκουσίμα ήταν εκατοντάδες φορές χαμηλότερη από τη φυσική συγκέντρωση ραδιενεργών υλικών που υπάρχει ούτως ή άλλως στις τροφές.

Μάλιστα συνέκριναν την κατανάλωση μιας μερίδας ερυθρού τόνου μολυσμένου με ραδιενέργεια επιπέδων Φουκουσίμα, των 200 γραμμαρίων, με αυτή μιας “καθαρής” μπανάνας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αλίευμα περιείχε το 5% μόνο ραδιενεργών στοιχείων του φρούτου το οποίο έχει ποτάσιο-40.

econews

You-Tube