Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

12 Ιουλίου 2013

«Τσουνάμι» με ταχύτητα 400 χλμ. το δευτερόλεπτο σάρωσε την επιφάνεια του ήλιου

Ενα «τσουνάμι» που διέτρεξε την επιφάνεια του ήλιου με ταχύτητα 400 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, κατέγραψαν δύο διαστημοσυσκευές που παρατηρούν σε μόνιμη βάση το μητρικό μας άστρο.


Το «τσουνάμι» που ήταν καυτό ιονισμένο αέριο, προκλήθηκε μετά την εκτόξευση στεμματικού υλικού από τον ήλιο. Το στεμματικό υλικό αποτελείται από πρωτόνια, νετρόνια αλλά και χηµικά στοιχεία όπως το ήλιο, ο σίδηρος, το άζωτο – έχει µάλιστα και ψήγµατα χρυσού – είναι πλήρως ιονισµένο και για τον λόγο αυτόν ανάλογα µε τις… διαθέσεις του επηρεάζονται τα δορυφορικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών ή οι σταθµοί ενέργειας ανά τον κόσµο.


Το στεμματικό υλικό εξαπλώνεται σε μεγάλη έκταση στο ηλιακό μας σύστημα. Αν στην πορεία του βρεθούν κάποια διαστημόπλοια τότε οι υπεύθυνοι για την λειτουργία τους «απενεργοποιούν» ορισμένα κρίσιμα επιστημονικά τους όργανα για να μην υποστούν βλάβες.


Το τσουνάμι, αποτελεί ωστικό κύμα που ακολουθεί την εκτόξευση στεμματικού υλικού. Αυτά τα κύματα, ωστόσο, είναι δύσκολο να παρατηρηθούν καθώς θα πρέπει οι διαστημοσυσκευές που παρακολουθούν τον ήλιο να βρίσκονται στη σωστή θέση την ώρα που πρέπει.


Τα κύματα παρέχουν πληροφορίες για το στεμματικό υλικό το οποίο επηρεάζει άμεσα τη Γη ανάλογα με την κατεύθυνση που έχει. Γι αυτό και η μελέτη τους είναι σημαντική, ιδίως όταν πρόκειται το στεμματικό υλικό να πλήξει τη Γη. Το ηλιακό τσουνάμι κατέγραψαν το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, Solar Dynamics Observatory και ο ιαπωνικός δορυφόρος Hinode.


You-Tube