Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

15 Ιουλίου 2013

Συνάντηση με την θρυλική σμέρνα...στην Καστροσυκια.

Σμέρνα βρέθηκε χθες 14/7/2013 στην Καστροσυκιά Πρεβέζης,μια δημοφιλής παραλία που είιναι πολος ελξης πολλων τουριστων αλλα και κατοικων ολης της Ηπειρου.

Yπουλη, άφοβη, μοχθηρή και πονηρή, η σμέρνα θεωρείται από τους περισσότερους ένα επικίνδυνο υποθαλάσσιο συναπάντημα. 
Aνεξάρτητα όμως από τους μύθους και τις αλήθειες για τον άγριο χαρακτήρα της, η παρουσία της σμέρνας σε έναν βιότοπο αποτελεί ένδειξη αδιατάραχτης οικολογικής ισορροπίας.Μοιάζει πολύ με το φίδι και το χέλι, γι' αυτό και ανήκει στα Εγχελυόμορφα. Το κρέας της είναι φαγώσιμο.Από το δέρμα της εκκρίνει μία βλέννα , με αποτέλεσμα να είναι δυσδιάκριτα τα μικρά λέπια της. Δεν έχει ζυγά πτερύγια, όπως όλα τα εγχελυόμορφα (μουγγρί, χέλι). Κινείται με κινήσεις όπως του φιδιού. Έχει σχετικά μικρό κεφάλι, με τεράστιο όμως στόμα. 

Το σώμα της είναι καφέ με κηλίδες κίτρινου χρώματος. Στο στόμα της έχει πολύ ισχυρά δόντια.η συγκεκρινη ειναι περιπου 70 ποντους ενα υψος ικανό για να μπορει να σου επιτεθει. Βρέθηκε κατα την διαρκεια καταδυσης ενος δυτη στα 4 μετρα βαθος και οπως φαινεται καθαρα και στην φωτογραφια ,ψοφησε καθως προσπαθουσε να φαει ενα ψαρι που ηταν μπλεγμενο στα διχτυα.Ο δυτης την εσυρε εξω σκοτωμενη και το ασχημο αυτο θεαμα προκαλεσε πολυ αναταραχη στους ανθρωπους που ηταν εκει και απολαμβαναν το μπανιο τους.. 

Το δάγκωμά της είναι επικίνδυνο, ακόμα και για τον άνθρωπο. Ζει κοντά σε ακτές, μέσα σε κοιλότητες βράχων. Δαγκώνει μόνο όταν βρίσκεται σε κίνδυνο. Σπάνια επιτίθεται στους εχθρούς της.τα τελευταια χρονια στα νερα μας εχουν παρατηρηθει πολλα τετοια κρουσματα γι αυτο χρειαζεται ιδιαιτερη προσοχη .


Και λιγο ιστορια....Το ψάρι αυτό ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχαία Ρώμη διατηρούσαν σμέρνες σε δεξαμενές, σύμφωνα με μία άποψη για εκτροφή, ενώ άλλη άποψη ήθελε τους Ρωμαίους να χρησιμοποιούσαν τις σμέρνες ως ποινή θανάτωσης των δούλων (έριχναν τους δούλους στις δεξαμενές και έβρισκαν τραγικο θάνατο από τις σμέρνες).

πηγη

You-Tube