Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

14 Αυγούστου 2013

«Το πλεόνασμα ανοίγει τον δρόμο για τη χρεοκοπία»

Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά εδώ και... πάρα πολύ καιρό. Βέβαια, εξακολουθεί να υπάρχει δημοσιονομικό έλλειμμα, αν υπολογίσουμε τις κοινωνικές μεταφορές, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και τις υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης. Παρ' όλα αυτά, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι σημαντικό επίτευγμα.
Η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται για να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή του χρέους, αλλά τουλάχιστον δεν δανείζεται για να χρηματοδοτήσει νέες δαπάνες. Η ελληνική κυβέρνηση μείωσε τις δαπάνες της κατά οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, ή κατά 20%, τους πρώτους επτά μήνες του έτους, ενώ τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 11% στα 30,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά πρόκειται για σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η Wall Street Journal υποθέτει ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες συνομιλίες με τη Γερμανία όσον αφορά περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους. Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν, έξι εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ότι μια νέα απομείωση χρέους «ούτε, καν, συζητείται».
Ομως, χάρη στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ανακύπτει μια νέα, ενδιαφέρουσα, δυνατότητα: η χρεοκοπία. Για όσο διάστημα η κυβέρνηση έπρεπε να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της, η χρεοκοπία ήταν ουσιαστικά αδύνατη. Η άρνηση πληρωμής των δανειστών θα σήμαινε, απλούστατα, ακόμη περισσότερη λιτότητα διότι θα σταματούσε πλήρως η χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Ομως, στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί πιέζοντας τους πιστωτές της, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των φορολογικών εσόδων και ανάλογα με την κατάσταση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Δεδομένης της λαϊκής αντίθεσης προς τις μεταρρυθμίσεις λιτότητας, στην περίπτωση που οι Γερμανοί δεν προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, θα περίμενα, σύντομα, ν' ακούσω κουβέντα περί χρεοκοπίας από την πλευρά της Αθήνας.
(kathimerini)

You-Tube