Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

2 Αυγούστου 2013

Ο «Αδάμ» και η «Εύα» δεν γνωρίζονταν – Έρευνα

Από έναν γενετικό «Αδάμ» και μια γενετική «Εύα», που έζησαν  πριν περίπου 135.000 χρόνια κατάγονται σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές συνέκριναν τις αλληλουχίες του χρωμοσώματος Υ, το οποίο κληροδοτείται μόνο από τον πατέρα στον γιο, σε 69 άνδρες από διάφορες χώρες και περιοχές, μεταξύ των οποίων η Ναμίμπια, το Κονγκό, η Γκαμπόν, η Αλγερία, το Πακιστάν, η Καμπότζη, η Σιβηρία και το Μεξικό.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν 11.000 διαφορές στις αλληλουχίες, κάτι που τους βοήθησε να καθορίσουν χρονοδιαγράμματα και φυλογενετικές σχέσεις με πρωτοφανή ακρίβεια.

Όπως διαπίστωσαν ο πιο σύγχρονος κοινός πρόγονος των σημερινών ανδρών, ο γενετικός «Αδάμ», εμφανίστηκε στον πλανήτη και συγκεκριμένα στην Αφρική πριν 120.000 με 156.000 χρόνια.

Εφαρμόζοντας τις ίδιες αναλύσεις και στο μιτοχονδριακό DNA, το οποίο κληροδοτείται αποκλειστικά από την μητέρα στην κόρη, οι επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν ότι οι σημερινές γυναίκες προέρχονται από μια κοινή πρόγονο, την γενετική «Εύα», η οποία επίσης ζούσε στην Αφρική πριν από 99.000 έως 148.000 χρόνια, σχεδόν την ίδια εποχή με τον γενετικό «Αδάμ».

Προηγούμενες αναλύσεις υποστήριζαν ότι ο γενετικός «Αδάμ» εμφανίστηκε στον πλανήτη πολύ πιο πρόσφατα.

Σημειώνεται ότι οι γενετικοί «Αδάμ και Εύα», που δεν έχουν καμία σχέση με τη βιβλική έννοια, δεν ήταν οι μόνοι άνθρωποι που ζούσαν στον πλανήτη εκείνη την περίοδο ή οι μοναδικοί άνθρωποι με σύγχρονους απογόνους, απλά ήταν αρκετά τυχεροί ώστε να περάσουν ένα μέρος των γονιδιωμάτων τους στις επόμενες γενιές.

Παρά το γεγονός ότι έζησαν περίπου την ίδια περίοδο, αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο γενετικός Αδάμ και η αντίστοιχη Εύα, είναι πιθανό να μην συναντήθηκαν και να μην ζευγάρωσαν ποτέ.
econews.gr

You-Tube