Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

26 Αυγούστου 2013

Ο Σνόουντεν έμεινε στη Μόσχα γιατί τον «αρνήθηκε» η Αβάνα

Ετοιμος να πετάξει για την Αβάνα ήταν ο διαβόητος Εντουαρτ Σνόουντεν από το αεροδρόμιο της Μόσχας, μόνο που οι κουβανικές αρχές αρνήθηκαν την έλευσή του μετά από αμερικανικές πιέσεις, όπως γράφει η ρωσική οικονομική εφημερίδα Kommersant Daily.
Επικαλούμενη πηγές η εφημερίδα αναφέρει ότι η Αβάνα είχε ενημερώσει τη Μόσχα πως δεν θα δεχθεί σε κουβανικό έδαφος αεροσκάφος της Αεροφλότ με επιβάτη τον Σνόουντεν, καθώς οι ΗΠΑ είχαν στείλει προειδοποιήσεις τόσο στην Κούβα, όσο και σε άλλες χώρες για τυχόν παροχή βοήθειας στον αμερικανό καταζητούμενο.  
Ο πρώην πράκτορας της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ, NSA,  είχε καταλύσει για πάνω από έναν μήνα στο αεροδρόμιο της Μόσχας, καθώς κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για κοινοποίηση απορρήτων πληροφοριών σχετικά με μυστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ που αφορούν την κατασκοπεία το διαδίκτυο. Ο Εντουαρτ Σνόουντεν προσγειώθηκε στη Μόσχα στις 23 Ιουνίου, ερχόμενος από το Χονγκ Κονγκ και με προορισμό την Κούβα. Όταν αυτό δεν κατέστη εφικτό, ζήτησε χορήγηση ασύλου από τη Ρωσία στις 16 Ιουλίου.
Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Ουάσιγκτον να απορρίψει το αίτημά του, η Μόσχα τελικά του χορήγησε προσωρινό άσυλο στις αρχές Αυγούστου.

You-Tube