Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

7 Αυγούστου 2013

Επιστολή πρώην κρατουμένου των φυλακών Ιωαννίνων

"Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ «Φυλακές Ιωαννίνων: ένα διαρκές έγκλημα»

«Με αφορμή το κείμενο για τη θεατρική παράσταση “Αντιγόνη” που ανέβηκε στις φυλακές Ιωαννίνων, κατ’ αρχήν για όσους δεν γνωρίζουν η φυλακή αυτή είναι πειθαρχική, δηλαδή οδηγούνται εκεί κρατούμενοι για τιμωρία για κάτι που έκαναν σε άλλες φυλακές. 
Είχα μεταχθεί εκεί τον Δεκέμβριο του 2006 από τις φυλακές Κορυδαλλού λόγω μιας στάσης που επιχειρήσαμε να οργανώσουμε για τις συνθήκες κάποιοι κρατούμενοι.

Το κτίριο κατασκευάστηκε ως σφαγείο γουρουνιών και όχι για κέντρο κράτησης. Μπήκαν απλά κάμερες και σύρματα. Οι κρατούμενοι μένουν σε άθλιους θαλάμους, αρκετοί δε από αυτούς ούτε καν σε θάλαμο αλλά σε διάδρομο που μπήκαν κρεβάτια, το λεγόμενο και “υποβρύχιο” αφού δεν χωρά ούτε να περάσεις. 
Δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη και όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής απλά να πω ότι δίπλα σου κυκλοφορούν αρουραίοι. Η φυλακή αυτή έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της χειρότερης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. 

Είναι ένα κτίριο που πρέπει να κατεδαφιστεί άμεσα και όχι να κρατούνται εκεί άνθρωποι. Ο ρόλος της συγκεκριμένης φυλακής βέβαια είναι πειθαρχικός για όσους κρατούμενους δεν “πρόσεχαν” κι αυτόν τον ρόλο υπηρετεί στο ακέραιο. 

Οσον αφορά τη διεύθυνση διαχρονικά μπαίνουν οι κατάλληλοι άνθρωποι που μπορούν να διαχειριστούν αυτόν τον βούρκο.Εναν βούρκο που οι κρατούμενοι σ’ αυτόν τη μισή μέρα είναι μαστουρωμένοι από τα φάρμακα που μοιράζονται αφειδώς από τη διεύθυνση και την άλλη μισή από την πρέζα που μπαίνει με χαρακτηριστική ευκολία και με προφανή σκοπιμότητα να διατηρείται το πλήθος της φυλακής σε μόνιμη ψυχολογική και σωματική καταστολή.

Κλείνοντας να πω ότι η ιστορία της φυλακής μέσα στα χρόνια βρίθει από εγκληματικές συμπεριφορές υπευθύνων απέναντι στους κρατούμενους.
 Στη δική μου περίπτωση η τότε διεύθυνση της φυλακής είχε βάλει κρατούμενο, που είχε υπό τον έλεγχό της, να κινηθεί εναντίον μου με ανθρωποκτόνο διάθεση λόγω κινητοποιήσεων που επιχειρήσαμε να οργανώσουμε για τις συνθήκες. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος και γραμμένος πάνω σε σώματα και ψυχές ανθρώπων.

Γιώργος Καλαϊτζίδης – πρώην πολιτικός κρατούμενος στη φυλακή Ιωαννίνων»

You-Tube