Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

4 Αυγούστου 2013

H γυναίκα Πάπας Pope Joan

Ο μύθος

 Η Pope Joan  ήταν μια γυναίκα παπάς η οποία φέρεται να βασίλεψε για μερικά χρόνια, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Η ιστορία εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 13ο αιώνα, χρονικά, και στη συνέχεια εξαπλώθηκε  σε όλη την Ευρώπη.  Αν και οι σύγχρονες θρησκευτικές μελετητές θεωρούν φανταστικο τον μυθο πιστεύεται οτι ηταν ευρέως γνωστος για αιώνες και ίσως προέρχονται από ιστορικοποιημενη λαογραφία.

Σύμφωνα με το μύθο η Πάπας Joan απέκρυψε το φύλο της και κυβέρνησε ως Πάπας για δύο χρόνια, 853 έως 855 έως τώρα. Η ταυτότητά της αποκαλύφθηκε όταν οδηγώντας μία ημέρα του Αγίου Πέτρου στο Λατερανού σταμάτησε στην άκρη του δρόμου και προς έκπληξη όλων γέννησε ένα παιδί.

Στις περισσότερες εκδοχές της ιστορίας πεθαίνει λίγο μετά, είτε σκοτώνονται από έναν εξαγριωμένο όχλο ή από φυσικά αίτια. Η μνήμη της  αποφέυγεται  από ολους τους διαδόχους της.

Από τα μέσα του 13ου αιώνα και εξήςο μύθος ήταν ευρέως γνωστός και  πιστεύεταιοτι ενα  πρόβλημα με αυτόν τονμύθο είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ο Πάπας Ιωάννης XX σε κάποια λίστα. Λέγεται αυτό αντανακλά μια νέα αρίθμηση των παπών για να αποκλείστει η Joan από την ιστορία.

Το 1856 η εγκυκλοπαίδεια Britannica για  την  Πάπα Joan  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μύθος ήταν ψευδείς. 


You-Tube