Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

2 Σεπτεμβρίου 2013

Η πρώτη τράπεζα σπέρματος για την «αναδημιουργία» ζώων στο διάστημα

Την πρώτη τράπεζα σπέρματος ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση δημιούργησαν Ιάπωνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, με επικεφαλής τον Δρ. Takehito Kaneko.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες κατάφεραν να διατηρήσουν επιτυχώς σπέρμα από δυο απειλούμενα πρωτεύοντα και μια καμηλοπάρδαλη, υποστηρίζοντας ότι το επίτευγμά τους ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ζώων σε άλλους πλανήτες.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες ανέμιξαν τα σπερματοζωάρια των ζώων με ειδικά υγρά συντήρησης και εφήρμοσαν τη μέθοδο της λυοφιλοποίησης, κάτι που κατέστησε δυνατή την αποθήκευση του σπέρματος στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Η συγκεκριμένη θερμοκρασία είναι υψηλότερη και λιγότερο ενεργοβόρα συγκριτικά με τις συμβατικές τεχνικές αποθήκευσης σπέρματος.
Στο παρελθόν η ίδια επιστημονική ομάδα είχε εφαρμόσει επιτυχώς τη μέθοδο της λυοφιλοποίησης σε σπέρμα αρουραίων και ποντικών, διατηρώντας τα σπερματοζωάρια βιώσιμα ακόμα και πέντε χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η τράπεζα σπέρματος θα συμβάλλει στη διάσωση απειλούμενων ειδών και επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχει εφαρμοστεί σε ανθρώπους, ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να συμβεί μελλοντικά.

«Ακούγεται σαν όνειρο ωστόσο στο μέλλον θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε γενετικές πληροφορίες στο διάστημα», δήλωσε ο Δρ. Kaneko διευκρινίζοντας πως αυτό είναι το πρώτο βήμα για την εγκαθίδρυση πληθυσμού ζώων σε άλλους πλανήτες.

Σημειώνεται ότι η νέα τεχνολογία καθιστά δυνατή την αποθήκευση σπέρματος σε θερμοκρασία δωματίου για μικρό χρονικό διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι τα σπερματοζωάρια διατηρούνται με ασφάλεια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

You-Tube