Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

2 Σεπτεμβρίου 2013

Η ζωή στη Γη θα τελειώσει.. όπως ακριβώς ξεκίνησε

Σκωτσέζοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σεν ‘Αντριους, του Εδιμβούργου και του Νταντί στη Σκωτία, παρουσίασαν πριν λίγες μέρες τα αποτελέσματα της μελέτης του όσον αφορά το πόσο ακόμη πιθανόν να διαρκέσει η ζωή πάνω στη Γη. Η ζωή βέβαια πάνω στη Γη ουσιαστικά εξαρτάται από.. τις διαθέσεις του ήλιου. Ο Ήλιος, πολύ αργά αλλά σταθερά, αυξάνει την ένταση της ακτινοβολίας του. Με αυτή τη λογική, οι επιστήμονες αυτοί υπολογίζουν ότι σε περίπου 1 δισεκατομμύριο χρόνια από σήμερα ο Ήλιος θα είναι πλέον τόσο δυνατός που η μέση θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί σχεδόν κατά 100 βαθμούς κελσίου σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα. Ως συνέπεια, όλα τα νερά πάνω στη Γη θα εξατμιστούν και η Γη θα έχει τη μοίρα του πλανήτη Αφροδίτη. Έτσι σχεδόν όλοι οι ζωικοί οργανισμοί θα εξαφανιστούν και μαζί τους και το ανθρώπινο είδος, εκτός αν μέχρι τότε ο άνθρωπος έχει βρει τον τρόπο και τα μέσα ώστε να μετακομίσει σε κάποιον άλλο πλανήτη.

Όμως παρόλο που θα εξαφανιστούν σχεδόν όλοι οι ζωικοί οργανισμοί πάνω στη Γη, ωστόσο οι μικροοργανισμοί που ζούνε στο υπέδαφος, δηλαδή τα μικρόβια, θα μπορέσουν να επιζήσουν σε αυτή τη πραγματικά καυτή ατμόσφαιρα που αναμένεται να υπάρχει στο πλανήτη. Οι μικροοργανισμοί του υπεδάφους, ήταν η πρώτη μορφή ζωής πάνω στη Γη και αναμένεται να είναι και η τελευταία. Αλλά όσο η θερμοκρασία θα αυξάνεται στη Γη, ακόμη και τα μικρόβια δε θα αντέξουν για πάντα. Έτσι, υπολογίζεται ότι σε περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα οι θερμοκρασίες της Γης θα έχουνε ανέβει πλέον τόσο πολύ όπου ακόμη και τα μικρόβια δε θα είναι σε θέση να επιζήσουν, μετατρέποντας τη Γη σε έναν πλανήτη χωρίς καμία μορφή ζωής.
Για αυτό το λόγο, οι Σκωτσέζοι επιστήμονες φτάσανε στο συμπέρασμα ότι οι μορφές ζωής σε άλλους πλανήτες είναι ουσιαστικά μικροοργανισμοί που ζούνε στο υπέδαφος και δεν άφησαν περιθώρια για ανεύρεση ύπαρξης ζωικής μορφής ζωής. Όντως το πιο πιθανό είναι ότι οι πλανήτες που έχουνε ζωή να την έχουνε σε μορφή μικροβίων μονάχα, αλλά αυτό δεν είναι και απόλυτο. Εφόσον υπάρχει η Γη που σφύζει από ζωή γιατί να μην υπάρχουνε πλανήτες όπως η Γη με ζωικές μορφές ζωής, ακόμη και νοήμων όντων; Σίγουρα οι συνθήκες για ύπαρξη ζωής πέρα από τα μικρόβια είναι πολύ δύσκολο να συμβεί αφού απαιτούνται καταστάσεις όπως κατάλληλη σύσταση του πλανήτη, η ιδανικότερη απόσταση από το άστρο του, η κατάλληλη κίνηση του πλανήτη κλπ. Όμως εφόσον το σύμπαν είναι κυριολεκτικά απέραντο γιατί σε συγκεκριμένα σημεία του να μην υπάρχουνε πλανήτες με κατάλληλες συνθήκες ζωής όπως η Γη; Με βάση τη στατιστική θα πρέπει λογικά να υπάρχουνε και κάποιοι άλλοι «κόσμοι» όπως η Γη που θα σφύζουν από ζωή αλλά το θέμα είναι ότι ο κοντινότερος από αυτούς τους «κόσμους» μπορεί να βρίσκεται τόσο μακριά από τη Γη όπου με τη σύγχρονη τεχνολογία να είναι αδύνατο για την ώρα να ανακαλυφτεί το συγκεκριμένο ηλιακό σύστημα και ο πλανήτης..

You-Tube