Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

15 Σεπτεμβρίου 2013

Δημιουργήθηκε το ταχύτερο περιστρεφόμενο αντικείμενο

Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια μικροσκοπική σφαίρα που μπορεί να φτάσει τις 600 εκατομμύρια περιστροφές ανά λεπτό.

Η σφαίρα περιστρέφεται 500.000 φορές γρηγορότερα από τον μέσο όρο ενός πλυντήριο και είναι το ταχύτερο περιστρεφόμενο αντικείμενο που έγινε ποτέ.

"Ο ρυθμός περιστροφής είναι τόσο γρήγορος που η γωνιακή επιτάχυνση στην επιφάνεια της σφαίρας είναι 1 δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη της βαρύτητας στην επιφάνεια της Γης - είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι φυγόκεντρες δυνάμεις [οι δυνάμεις που πιέζουν προς τα έξω λόγω της κυκλικής κίνησης] δεν διαλύουν την σφαίρα  ".

Πολύ μεγάλα αντικείμενα υπακούουν στους κλασικούς κανόνες της φυσικής, όπως ορίζεταν πριν από τον 20ο αιώνα, ενώ η κβαντική θεωρία περιγράφει την παράξενη συμπεριφορά των μικροσκοπικών υποατομικών σωματιδίων αλλά στο όριο μεταξύ των πολύ μικρών και μικροσκοπικών ,οι επιστήμονες δεν είναι αρκετά σίγουροι για το τι θα συμβεί.

Η ομάδα κατασκέυασε μια μικρογραφία σφαίρας ασβεστίου με διάμετρο 4 μικρόμετρα όπου ένα σκέλος της τρίχας έχει διάμετρο περίπου 40 μικρόμετρα μικρόμετρα, και στη συνέχεια ανυψώθηκε το μικροσκοπικό αντικειμένου σε μια δέσμη φωτός λέιζερ μέσα σε ένα κενό.

Με την αλλαγή της πόλωσης και τον προσανατολισμό του κύματος φωτός  η ομάδα ήταν σε θέση να ασκήσει ένα μικρό στρίψιμο στην μπάλα.

Χωρίς τριβή του αέρα για να επιβραδύνει την μπάλα η ομάδα ήταν σε θέση να επιταχύνει το αντικείμενο σε απίστευτα υψηλά ποσοστά, φθάνοντας 600 εκατομμύρια περιστροφές ανά λεπτό (rpm) 

Επιπλέον το αντικείμενο ενήργησε σαν ένα μικρό γυροσκόπιο σταθεροποιώντας την κίνησή του, ενώ όπως ταλαντεύτηκε είχε ως αποτέλεσμα την ψύξη της σφαίρας στους μείον  μείον 233 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι στιγμής το νέο πείραμα δεν έχει αποδείξει την ύπαρξη της τριβής κβαντική αλλά μελέτες παρακολούθησης θα μπορούσαν να το επιβεβαιώσουν είπαν οι ερευνητές.
πηγη mwlonlave

You-Tube