Λίγες εβδομάδες πριν, η ιδέα ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ ήταν σχεδόν αδιανόητη. Τώρα, καθώς τα αντιμνημονιακά κόμματα στην Ελλάδα έχουν "το πάνω χέρι" και αρνούνται να συμμορφωθούν με τους όρους της δανειακής σύμβασης, η έξοδος της Ελλάδας μοιάζει όλο και πιο πιθανή.
Η απογοήτευση της Γερμανίας με την Ελλάδα είναι αναμφισβήτητη, σημειώνει ανταπόκριση των New York Times από το Βερολίνο. Υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι εναπόκειται στην Ελλάδα να ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της, ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ξαναμπεί σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης.
"Οι Γερμανοί είναι πλέον της γνώμης ότι θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη", δήλωσε ο Carsten Hefeker, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Siegen.
"Εάν η χώρα συνεχίσει στην κατεύθυνση που έχει πάρει, θα ήταν δύσκολο να δικαιολογηθεί η διατήρησή της μέσα στο ευρώ. Πώς να αντιμετωπίσεις μια χώρα που λέει ότι θα αθετήσει τις δεσμεύσεις της;"
Την Τρίτη, ο ηγέτης του δεύτερου μεγαλύτεου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε τη συμφωνία του δανείου είναι "άκυρη", και αρνήθηκε να συμμετάσχει ένα συνασπισμό με τα άλλα δυο μεγάλα κόμματα. Καθώς η τρόικα απαιτεί μείωση δαπανών κατά 11 δις μέχρι το τέλος του Ιουνίου, η κρίση σύντομα θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Ο τόνος της συζήτησης σε όλη την Ελλάδα είναι πιο έντονος και πιο ανταγωνιστικός από ό, τι είναι στην Ισπανία ή την Ιταλία.
Οι συζητήσεις για την Ισπανία στα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τείνουν να εστιάζουν τα δεινά που απορρέουν από το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας και ιδιαίτερα το ποσοστό ανεργίας των νέων, και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει τα ελλείμματα. Οι συζητήσεις σχετικά με την Ιταλία τονίζουν τις ανταγωνιστικές βιομηχανίες στον Βορρά και την πρόοδο που σημειώθηκε από τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό της, Μάριο Μόντι, να προβεί σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, επικρίνεται δριμύτατα για τα ψέματα για την πραγματική κατάσταση των οικονομικών της, πριν και μετά την ένταξή τους στη ζώνη του ευρώ, και την αποτυχία της να κάνει κάποια από τα πολλά βήματα που απαιτούνται από τους πιστωτές της να εκσυγχρονίσει την οικονομία της. Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως μια ειδική περίπτωση.
Η Ελλάδα έχει έναν άσσο στο μανίκι της, σημειώνουν οι New York Times. Η πιθανή έξοδος της από την ευρωζώνη θα μπορούσε να θέσει τα άλλα, πολύ μεγαλύτερα μέλη όπως η Ισπανία και η Ιταλία, σε κίνδυνο. Εάν η Ελλάδα βγει εκτός, λέει ο Hefeker, οι αγορές ομολόγων θα αρχίσουν να ποντάρουν για την επόμενη χώρα που θα αποχωρήσει. "Η Ισπανία και η Ιταλία θα δεχθούν έντονη πίεση, και ο κίνδυνος κατάρρευσης του ευρώ θα είναι ορατός", πρόσθεσε.
Η Ευρώπη έχει καταφέρει να υπερβεί στο παρελθόν κρίσεις στη ζώνη του υερώ. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στην περίπτωση της Ελλάδας. Αυτή τη φορά όμως, οι επιλογές είναι περιορισμένες και δυσάρεστες.
Ένα σενάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι για την τρόικα να δώσει κάποια βοήθεια στην Ελλάδα έτσι ώστε να μην καταρρεύσει το κράτος και οι δηόσιες υπηρεσίες, παρακρατώντας την υπόλοιπη βοήθεια μέχρι να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση. Άλλοι αναλυτές θεωρούν πιο πιθανό σενάριο, η τρόικα να δεχθεί μια περιορισμένη επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, μια επαναδιαπραγμάτευση που θα ικανοποιήσει την νέα ελληνική κυβέρνηση.
Υπάρχει βέβαια και το ακρίαο σενάριο. Η τρόικα αρνείται να καταβάλλει τις δόσεις όπως άλλωστε έκανε το ΔΝΤ στην περίπτωση της Αργεντινής πριν μια δεκαετία όταν το Μπουένος Άιρες, δεν αντοπκρίθηκε στους όρους της διάσωσης. Αν συμβεί αυτό, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη θα είναι έτοιμη.
"Οι προετοιμασίες γίνονται παρασκηνιακά για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιστρέψει στο δικό της νόμισμα" δήλωσε ο Heribert Dieter, ειδικός στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας.
Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια της τρόικα και αυτό αποτρέπει την απειλή που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, ενώ υπάρχουν και μηχανισμοί διάσωσης που μπορούν να αποτρέψουν κερδοσκοπικές πιέσεις σε άλλα μέλη της ζώνης του ευρώ, είπε ο Dieter.
Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι εάν και η επίσημη γραμμή του Βερολίνου παραμένει ότι στόχος είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, σετα κυβερνητικά κλιμάκια συζητείται εκτεταμένα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας.
"Δεν υπάρχει τίποτε γραπτό", δήλωσε ο Β. Guntram Wolff, αναπληρωτής διευθυντής στο Bruegel, μια ερευνητική ομάδα με έδρα τις Βρυξέλλες, "αλλά πολλοί στο Βερολίνο μιλούν ανοιχτά γιαυτό το ενδεχόμενο".
Ο Dieter πρόσθεσε: "Το κλίμα στο Βερολίνο είναι λιγότερο ενθουσιώδες για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, για να το θέσω ήπια. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε δήλωσε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι υποχρεωτική, είναι προαιρετική, και η ελληνική κοινωνία έχει μια επιλογή".
"Νομίζω ότι αντανακλά την αλλαγή στη διάθεση της γερμανικής πολιτικής". "Δεν μπορείς να είσαι μέλος του κλαμπ και να αγνοείς τους κανόνες" τόνισε.
Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2010, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρενέβη την Τρίτη με τόσο σαφή τρόπο, προειδοποιώντας ουσιαστικά ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης τότε θα τεθεί, εκ των πραγμάτων, στο τραπέζι η αποχώρησή της από την ευρωζώνη.
Πηγή: New York Times