Μια χρόνια διαμάχη σχετικά με το πόσα πτηνά σκοτώνουν οι γάτες στην πραγματικότητα προσπαθούν να λύσουν Βρετανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος οι επιστήμονες τοποθέτησαν κάμερες στο κολάρο 12 γατιών έτσι ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβρη, που καταλαγιάζει το κυνηγετικό ένστικτο των γατιών.
Αν και οι γάτες φέρνουν κάποια από τα πτηνά που σκοτώνουν στο σπίτι για να τα δείξουν στους ιδιοκτήτες τους, κανείς δεν ξέρει πόσα πουλιά σκοτώνουν όταν τριγυρνούν στους δρόμους.
Οι επιστήμονες διαφωνούν εδώ και χρόνια για το ποσοστό των πτηνών που φέρνουν στο σπίτι οι γάτες, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι τα συμπαθητικά κατοικίδια δείχνουν στους ιδιοκτήτες τους το 50% των πτηνών που σκοτώνουν και άλλους να επιμένουν ότι το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 12%.
Ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τις επιπτώσεις που έχουν οι εννιά εκατομμύρια γάτες της Βρετανίας στον πληθυσμό των πτηνών.
Μάλιστα μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι τα γατιά έχουν «εξολοθρεύσει» τον πληθυσμό πολλών ειδών πτηνών, ενώ άλλοι τονίζουν ότι τα γατιά σκοτώνουν μόνο τα πουλιά που κάτω από άλλες συνθήκες θα πέθαναν από αρρώστιες ή έλλειψη τροφής.
Το πιλοτικό πρόγραμμα αναμένεται να ρίξει φως στην αλήθεια, αποκαλύπτοντας
econews