Ρέει άφθονο το πετρέλαιο στην Ήπειρο, κυρίως στο βόρειο τμήμα της, και ιδιαίτερα στο νομό Ιωαννίνων. Αλλά μένει ανεκμετάλλευτο. Οι πρώτες εκτιμήσεις για αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 ΜΜbbls.
Η περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα, τονίζεται χαρακτηριστικά. Για τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής σημειώνεται ότι στα Ιωάννινα τα δεδομένα προέρχονται από τη γεώτρηση Demetra-1 στο Καλπάκι.
Ο στόχος της γεώτρησης στη θέση Demetra-1 υπήρξε πολύ φιλόδοξος. Στο βάθος των 4.000μ οι σεισμικές καταγραφές είχαν δείξει την ύπαρξη ενός δόμου άλατος. Μετά τη διάτρηση της ασβεστολιθικής ακολουθίας της ιόνιας ζώνης, και ενώ ήδη η γεώτρηση βρισκόταν στους τριαδικούς εβαπορίτες, παρατηρήθηκαν πολύ μεγάλες πιέσεις οι οποίες δεν επέτρεψαν τη συνέχιση της γεώτρησης και η οποία εγκαταλείφθηκε στο βάθος περίπου των 4.000μ.
Έτσι, ο τελικός σκοπός της γεώτρησης δεν επιτεύχθηκε. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει ερευνηθεί σωστά και μεθοδικά για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Είναι δηλαδή μια «αραιή» όπως λέγεται περιοχή, άρα υπάρχουν περιθώρια για έρευνες.
Οι σεισμικές έρευνες είναι η μέθοδος για να υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για το αν υπάρχει πετρέλαιο, τι ποιότητας είναι κι αν είναι αντλήσιμο και αξιοποιήσιμο. Χωρίς αυτές τις έρευνες που συνιστούν στην ουσία γεώτρηση κανένας σχεδιασμός δεν προχωρά. Αντίθετα, η φημολογία ή οι ενδείξεις που μπορεί να υπάρχουν από κάποια συγκριτικά δεδομένα (όπως η ύπαρξη κάποιων πετρωμάτων κλπ) δεν συνιστούν απόδειξη ύπαρξης κοιτασμάτων. Γι' αυτό και είναι απαραίτητο βήμα να προχωρήσουν οι έρευνες που έχουν προκηρυχθεί.
tromaktiko