Τα ευρήματα, που βασίζονται στη μελέτη της ηφαιστειακής στάχτης, καταδεικνύουν ότι το κλίμα δεν ήταν ο βασικός παράγοντας εξαφάνισης των Νεάντερταλ.
Αντίθετα, οι Νεάντερταλ φαίνεται πως εκτοπίστηκαν από τα νεότερα μέλη του σύγχρονου ανθρώπου (Homo sapiens), που μετανάστευσαν από την Αφρική.
Οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι Νεάντερταλ δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους προγόνους του σύγχρονου ανθρώπου στην εξασφάλιση φυσικών πόρων, καθώς οι δεύτεροι διέθεταν καλύτερα εργαλεία, όπλα και επικοινωνιακές ικανότητες.
Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες αποδίδουν την εξαφάνιση των Νεάντερταλ στην μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε στην Ευρώπη πριν 40.000 χρόνια, που είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, καθώς σύννεφα στάχτης μπλόκαραν τον ήλιο.
Ο χειμώνας που προκλήθηκε από μια ηφαιστειακή έκρηξη στα Φλεγραία Πεδία της Ιταλίας ήταν το αποκορύφωμα των ακραίων κλιματικών συνθηκών που σάρωναν την Ευρώπη εκείνη την περίοδο και σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τους Νεάντερταλ.
Ηφαιστειακές στάχτες και μικροσκοπικά γυάλινα σωματίδια από τη μεγάλη έκρηξη στα Φλεγραία Πεδία εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, τη Λιβύη και την Κεντρική Ευρώπη.
Τα στοιχεία αυτά βοήθησαν τους επιστήμονες να προσδιορίσουν χρονικά την έκρηξη και να συγχρονίσουν αρχαιολογικά και προϊστορικά αρχεία για το κλίμα.
Από την έρευνα προέκυψε ότι τα απολιθώματα και τα αρχαιολογικά στοιχεία των Νεάντερταλ είχαν αρχίσει να λιγοστεύουν πολύ πριν την ηφαιστειακή έκρηξη και τα διαδοχικά επεισόδια σφοδρών κλιματικών αλλαγών.
Παράλληλα οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρόγονοι των σύγχρονων ανθρώπων είχαν μεταναστεύσει και δημιουργήσει οικισμούς στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική πολύ πριν την καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τόσο οι Νεάντερταλ όσο και οι Homo sapiens ήταν πολύ πιο ανθεκτικοί στις περιβαλλοντικές κρίσεις σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
«Η εξαφάνιση των Νεάντερταλ στην Ευρώπη δεν συνδέεται με την έκρηξη στα Φλεγραία Πεδία», τονίζουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.
«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι ήταν πιο ανταγωνιστική απειλή για τους ιθαγενείς πληθυσμούς σε σχέση με τη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη της Ευρώπης, ακόμα και αν τη συνδυάσουμε με ακραία κλιματικά φαινόμενα».
«Εκτιμούμε ότι οι μικροί πληθυσμοί και η υψηλή κινητικότητα ενδέχεται αρχικά να έσωσαν τους Νεάντερταλ, τελικά όμως εκτοπίστηκαν από τους προγόνους των σύγχρονων ανθρώπων», καταλήγουν οι επιστήμονες.