Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

2 Ιουλίου 2012

Αφρικανικά σαλιγκάρια, τα μεγαλύτερα του κόσμου.


Σύμφωνα με τη μελέτη του, σύγκρινε τα συστατικά του κρέατος των σαλιγκαριών (τα αφρικανικά σαλιγκάρια είναι άλλωστε τα μεγαλύτερα του κόσμου, με μήκος 20 εκατοστά και βάρος μισού κιλού) με εκείνα του βοδινού και κατέληξε ότι εκείνο του σαλιγκαριού υπερτερεί τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε σίδηρο. Ακόμη καλύτερα, οι πίτες που έφτιαξε με το κρέας του δοκιμάστηκαν από παιδιά και γονείς- χωρίς να γνωρίζουν τι κρέας τρώνε- και κρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία νοστιμότερες από όποια άλλη κρεατόπιτα. Οπότε η λύση τώρα προωθείται ως γενική για το διατροφικό πρόβλημα όλης της Αφρικής, που έχει άφθονο και δωρεάν πλεόνασμα σαλιγκαριών αλλά όχι βοδιών. 


Το μήνυμα είχε ήδη περάσει και σε άλλες χώρες του Τρίτου Κόσμου πριν από την επιστημονική επιβεβαίωση του Ουντόφια: έπειτα από μια αγρονομική έκθεση του 1988, έγινε εισαγωγή πολλών αφρικανικών σαλιγκαριών στη Νότια Βραζιλία ως υποκατάστατα του γαλλικού (και ακριβού) escargot. Μοιράστηκαν δείγματα στους αγρότες προκειμένου να τα καλλιεργούν και να τα πωλούν σε εστιατόρια γαλλικής κουζίνας. Η «μόδα» όμως δεν κράτησε και οι περισσότεροι ξεφορτώθηκαν τα σαλιγκάρια στη φύση. Το αποτέλεσμα ήταν να μολυνθούν από ντόπια παράσιτα αλλά και να έχουν πολλαπλασιαστεί τόσο πολύ (παράγουν το καθένα ως και 1.200 αβγά ετησίως) ώστε να τεθούν από το 2004 υπό διωγμό ως φορείς μηνιγγίτιδας!



You-Tube