Αλτρουιστές τερμίτες του είδους «Neocapritermes taracua» εκρήγνυνται για να σκοτώσουν τους εχθρούς τους και να προστατεύσουν την αποικία τους.
Οι ηλικιωμένοι εργάτες του είδους, που ζει στα τροπικά δάση της Γαλλικής Γουιάνας, κουβαλούν στην πλάτη τους σάκους με ένα τοξικό μπλε υγρό, το οποίο εκτοξεύουν στους εχθρούς τους καθώς εκρήγνυνται, επιτελώντας μια ύψιστη πράξη αυτοθυσίας.
Οι σάκοι που κουβαλούν στην πλάτη τους οι εργάτες τερμίτες αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα μέχρι να γεράσουν και περιέχουν μπλε κρυστάλλους.
Όταν οι κρύσταλλοι αυτοί αναμιχθούν με αδενικές εκκρίσεις από την κοιλιά των τερμιτών, δημιουργείται μια χημική αντίδραση που αυξάνει την τοξικότητα του εκρηκτικού αμυντικού μηχανισμού τους.
Όσο μεγαλύτεροι είναι οι εργάτες τερμίτες, τόσο πιο τοξικά είναι τα σακίδιά τους.
Πρόκειται για τους τερμίτες εκείνους που είναι λιγότερο χρήσιμοι στην αποικία τους, γιατί λόγω των «γηρατειών» δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους.
«Τα μεγαλύτερα άτομα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην αναζήτηση τροφής και στη διατήρηση της φωλιάς, συγκριτικά με τους νεότερους εργάτες», τόνισε σε δηλώσεις του ο Robert Hanus, φοιτητής βιολογίας τερμιτών στο Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας και Βιοχημείας στην Πράγα και επικεφαλής της σχετικής μελέτης.
Με απλά λόγια, οι βιολόγοι εκτιμούν ότι ο αμυντικός μηχανισμός που διαθέτουν μετατρέπει τους γερασμένους τερμίτες σε τοξικές βόμβες που κατατροπώνουν τους εχθρούς, κάτι που τους καθιστά τελικά χρήσιμους στην αποικία παρά την ανικανότητά τους.
Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο συντίθενται οι κρύσταλλοι στην πλάτη των τερμιτών δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα, ενώ άγνωστο παραμένει επίσης αν και τα υπόλοιπα πέντε είδη του γένους αναπτύσσουν τοξικά σακίδια.