Τι σχέση έχουν οι πολικές αρκούδες με τους πιγκουίνους; Πώς ξεχωρίζεις μια αρσενική από μια θηλυκή πολική αρκούδα; Πώς καταλαβαίνεις πότε μια πολική αρκούδα έχει όρεξη για παιχνίδι; Διάβασε παρακάτω για να γνωρίσεις καλύτερα τους συμπαθείς αυτούς κατοίκους της Αρκτικής.
1) Οι πολικές αρκούδες και οι πιγκουΐνοι δεν ζουν στο ίδιο μέρος.
Δεν το πιστεύετε; Κι όμως, αυτά τα δύο είδη βρίσκονται σε αντίθετα άκρα της γης! Οι πολικές αρκούδες ζουν στην Αρκτική (στο Βόρειο Πόλο) και οι πιγκουΐνοι στην Ανταρκτική (στο Νότιο Πόλο). Για αυτό και η λέξη Αρκτική προέρχεται από την ελληνική λέξη αρκούδα, ενώ η Ανταρκτική στα ελληνικά σημαίνει «χωρίς αρκούδα».
2) Μύτη με μύτη, όπως οι Εσκιμώοι!
Οι πολικές αρκούδες εκφράζουν την αγάπη και τη φιλία τους με το να τρίβουν τις μύτες τους -όπως και οι Εσκιμώοι! Όταν θέλουν να δείξουν τη διάθεση τους για παιχνίδι, κουνάνε το κεφάλι τους δεξιά και αριστερά.
3) Οι πολικές αρκούδες παίρνουν και κανέναν υπνάκο!
Οι περισσότερες πολικές αρκούδες κοιμούνται 7-8 ώρες κάθε μέρα, όπως και εμείς, και ενδιάμεσα παίρνουν και κανέναν υπνάκο για να ξεκουραστούν, κυρίως όταν έχουν περπατήσει πολύ για να βρουν τροφή.
4) Οι πολικές αρκούδες είναι το μεγαλύτερο σαρκοφάγο στη γη.
Οι καφέ αρκούδες είναι εξίσου βαριές σε μάζα αλλά οι πολικές αρκούδες είναι πολύ ψηλότερες, αφού μπορούν να ξεπεράσουν τα 3 μέτρα σε ύψος.
5) Οι αρσενικές πολικές αρκούδες είναι διπλάσιες από τις θηλυκές.
Οι αρσενικές κανονικά ζυγίζουν 350 – 540 κιλά, ενώ οι θηλυκές 150 – 300 κιλά. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα αρσενικά θηλαστικά να είναι κάπως μεγαλύτερα από τα θηλυκά, αλλά όχι τόσο πολύ.
6) Οι πολικές αρκούδες είναι τόσο καλά μονωμένες που είναι σχεδόν αόρατες, ακόμα και για κάμερες με υπέρυθρες.
Οι επιστήμονες το συνειδητοποίησαν αυτό καθώς προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν εναέριες έρευνες πληθυσμού και ανακάλυψαν ότι ήταν δύσκολο να δουν τις λευκές αρκούδες στο χιόνι και τότε προσπάθησαν με ανιχνευτή θερμότητας υπέρυθρων. Ωστόσο, ήταν τόσο λίγη η θερμότητα που διέφευγε από το κορμί τους μέσα από το λίπος και τη γούνα που τα μόνα χαρακτηριστικά που φάνηκαν ήταν τα μάτια και οι μύτες τους.
7) Ακόμα και αν οι πολικές αρκούδες φαίνονται λευκές, το δέρμα τους κάτω από την γούνα είναι στην πραγματικότητα μαύρο.
Το εξωτερικό τρίχωμα της γούνας τους είναι κοίλο και χωρίς χρώμα και έτσι στα δικά μας μάτια φαίνονται λευκές γιατί αντανακλούν το φως, όπως δηλαδή συμβαίνει και με το χιόνι.
8) Οι αρσενικές πολικές αρκούδες έχουν περισσότερο τρίχωμα στα μπροστινά τους πόδια.
Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα αρσενικά λιοντάρια, αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύ ελκυστικό για τις θηλυκές αρκούδες.
9) Οι πολικές αρκούδες είναι ατρόμητοι ταξιδιώτες.
Το «σπίτι» τους έχει εύρος που ξεπερνά τα 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 250.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όταν δεν βρίσκουν εύκολα τροφή. Μία θηλυκή αρκούδα που είχε εντοπιστεί με δορυφόρο περιπλανιόταν για σχεδόν 5.000 χιλιόμετρα από την Αλάσκα ως την Γροιλανδία, τον Καναδά και ξανά πίσω στην Γροιλανδία περπατώντας συνεχώς!
10) Οι πολικές αρκούδες απειλούνται με εξαφάνιση.
Εξαιτίας της εμμονής μας στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα, ο πάγος λιώνει και στο κοντινό μέλλον η Αρκτική κινδυνεύει να μείνει χωρίς πάγο και οι πολικές αρκούδες χωρίς καταφύγιο. Το Μάιο του 2008, η αμερικανική κυβέρνηση πρόσθεσε την πολική αρκούδα στον κατάλογο με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.
Πάρε κι εσύ μέρος στην εκστρατεία της Greenpeace και βοήθησέ τη να ανακηρύξει την Αρκτική παγκόσμιο καταφύγιο!