Ας υποθέσουμε πως η αποστολή της NASA και το Curiosity ικανοποιούν τις προσδοκίες των επιστημόνων και φανερώνουν έναν πλανήτη που μπορεί να φιλοξενήσει ζωή.
Ας υποθέσουμε επίσης πως, κάποια στιγμή σ’ αυτόν τον αιώνα, επανδρωμένες αποστολές ακολουθούν την πορεία του Curiosity με σκοπό την εποίκηση του κόκκινου πλανήτη.
Με τι θα έμοιαζαν οι πόλεις που θα φιλοξενούσαν τους γήινους; Πώς θα δομούνταν και βάσει ποιου μοντέλου; Υπάρχουν τέτοιες high-tech πόλεις στον πλανήτη μας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα τέτοιο μοντέλο κατοίκησης υπό εξωγήινες συνθήκες;
Οι καταλληλότερες και επικρατέστερες επιλογές είναι αυτές των ερευνητικών σταθμών της Ανταρκτικής, αλλά και του κτιριακού συμπλέγματος του Μπλακ Ροκ Σίτι στην Αμερική, μιας «λυόμενης» πειραματικής πόλης που στήνεται και ξεστήνεται σε χρόνο μηδέν, σύμφωνα με το iefimerida.gr
Στην πραγματικότητα, στην περιοχή της Ανταρκτικής υπάρχει ήδη σε ισχύ ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα στόχος του οποίου είναι η προσομοίωση των συνθηκών ζωής στον πλανήτη Άρη.
Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι ο νέος υψηλής τεχνολογίας ερευνητικός σταθμός στην περιοχή θα ήταν ο πλέον κατάλληλος για το ψυχρό κλίμα του Άρη.
Ο σταθμός «πατάει» πάνω σε υδραυλικά πόδια, τα οποία επιτρέπουν την ανύψωση ή το χαμήλωμα του σταθμού ούτως ώστε να μην επηρεάζεται από τους σφοδρούς ανέμους (οι οποίοι επικρατούν και στον Άρη) και από το χιόνι (ή την άμμο, στην περίπτωση του Άρη) το οποίο ελλείψει του υδραυλικού συστήματος μετατόπισης του κτιρίου θα έφρασσε τις πόρτες και θα επιβάρυνε τα τοιχώματά του.
Σίγουρα, δεν πρόκειται για πόλη, αλλά για ένα είδος κτιριακής εγκατάστασης που θα αποτελούσε μία πρώτης τάξεως επιλογή στο ενδεχόμενο μελλοντικής εποίκησης του κόκκινου πλανήτη.
Όσον αφορά το Μπλακ Ροκ Σίτι, το σχήμα του οποίου θυμίζει κρατήρα, πρόκειται για μία κυριολεκτικά «λυόμενη» πόλη, η οποία στήνεται κάθε χρόνο στην έρημο της Νεβάδα για τις ανάγκες του καλλιτεχνικού φεστιβάλ Burning Man.
Αν δε ήταν σχεδιασμένη να παράγει και οξυγόνο, τότε θα ήταν η πλέον αρμόζουσα στις σκληρές και αφιλόξενες συνθήκες του Άρη, ενώ θα πληρούσε και τα οικολογικά στάνταρντς της εποχής μας που επιτάσσουν «καθαρές» τεχνολογίες, οι οποίες δεν αφήνουν πίσω τους ίχνη ή άλλα από περιβαλλοντική άποψη ακατάλληλα υλικά.