Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης οι ενέργειες του πρώην πρωθυπουργού, που οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που αφορούν στη δικαστική διερεύνηση του …πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου.
O κ. Παπανδρέου, μετά και την κατάθεση-«φωτιά» του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη για το μνημόνιο εξέφραζε φόβους για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνούσε την προσφυγή της χώρας στο μνημόνιο.
Μάλιστα, πρόσωπα κοντά στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου εκτιμούσαν ότι η κατάθεση του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα άνοιγε τον χορό των εξελίξεων, με τον πρώην πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι ορισμένοι θα θελήσουν να τον βλάψουν ηθικά και πολιτικά, επιρρίπτοντάς του βαρύτατες ευθύνες για την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης και την απώλεια εθνικής κυριαρχίας.
Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ειδησεογραφικά sites αναφέρουν ότι ο κ.Πεπόνης θα μεταβεί στη Βουλή, ακόμη και την Παρασκευή το πρωί, προκειμένου να καταθέσει αίτημα για την άρση της ασυλίας του κ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ .
Αν και δεν έχει διευκρινιστεί για το εάν το αίτημα σχετίζεται με τα CDS ή την κατάθεση του κ.Ρουμελιώτη, που υποστήριξε ότι το ΔΝΤ γνώριζε ότι το πρώτο μνημόνιο ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.
Μονόδρομος η σύσταση εξεταστικής
Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής είναι θέμα χρόνου. Μάλιστα, η λειτουργία της εξεταστικής θα γίνει σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα αφού τα νέα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ που καλείται η Βουλή να ψηφίσει το ερχόμενο διάστημα, θα περιορίσει έτι περαιτέρω τις αντοχές της κοινωνίας σε μια περίοδο έκτακτων συνθηκών για τη χώρα.
Την ίδια ώρα, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής με κύριο πρωταγωνιστή τον πρώην πρωθυπουργό θα προκαλέσει νέες αναταράξεις σε πολιτικό επίπεδο, αφού αναπόφευκτα θα τεθούν σε δοκιμασία οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων, ιδιαίτερα της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ.