Επιβεβαιώθηκε επαφή! Στις 8.32 ώρα Ελλάδας αυτές οι δύο λέξεις του μηχανικού του κέντρου ελέγχου Al Chen, έφταναν για να ξεσπάσουν πανηγυρισμοί στις εγκαταστάσεις της NASAόπου κατασκευάστηκε το Curiosity: «». Οι μηχανικοί και οι επιστήμονες του Curiosity, 5.000 στο σύνολο, πολλοί από τους οποίους δούλευαν 10 χρόνια για αυτή τη στιγμή, προσπαθούσαν να διώξουν τη μεγάλη ένταση που τους μετέφεραν τα τελευταία λεπτά της 9μηνης πτήσης του Curiosity και να χαμογελάσουν μπροστά στις κάμερες.
Το ρομποτικό ρόβερ "Curiosity" εγκαινιάζει μια νέα εποχή εξερεύνησης του Άρη.
"Σήμερα, στον Αρη, οι Η.Π.Α. έγραψαν ιστορία", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Η επιτυχημένη προσεδάφιση του Curiosity, του πιο εξελιγμένου φορητού εργαστηρίου που έχει φτάσει ποτέ σε άλλο πλανήτη, σηματοδοτεί έναν πρωτοφανή τεχνολογικό άθλο που θα είναι σημείο αναφοράς στο μέλλον. Αποδεικνύει πως ακόμη και οι εναντίον μας πιθανότητες δεν είναι αρκετές για να συγκριθούν με το μείγμα της ευφυΐας και της αποφασιστικότητας μας», συνέχισε.
Η εξερεύνηση του Διαστήματος πέρασε σε μια νέα εποχή καθώς η ανθρωπότητα - η ίδια ανθρωπότητα της μεγάλης ύφεσης και της περιβαλλοντικής καταστροφής - κατορθώνει για πρώτη φορά να πραγματοποιήσει μια τόσο περίπλοκη προσεδάφιση τόσο μακριά (χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση τα τελευταία 7 λεπτά) και με στόχο να διαπιστώσει όχι μόνο εάν στον Αρη υπήρξαν κάποτε στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη της ζωής, αλλά και να ανοίξει τον δρόμο για μια επανδρωμένη αποστολή. «Σήμερα οι τροχοί του "Curiosity" άρχισαν να ανοίγουν το μονοπάτι για να αφήσουμε ανθρώπινα ίχνη στον Αρη», δήλωσε συγκινημένος ο διευθυντής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν.
Μετά τις πρόσφατες μεγάλες μειώσεις στη χρηματοδότηση της NASA, ειδικά σε μελλοντικές επιστημονικές αποστολές παρόμοιες με αυτή, η συζήτηση είναι επίκαιρη για το κατά πόσο τέτοια ποσά είναι δικαιολογημένα να ξοδεύονται για καθαρά επιστημονικούς σκοπούς. Μπορεί η απάντηση να έρχεται από τις ζητωκραυγές του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στην Times Square της Νέας Υόρκης για να παρακολουθήσει την προσεδάφιση, από τις διθυραμβικές αντιδράσεις του Τύπου παγκοσμίως, ή ακόμη και από τα χιλιάδες ενθαρρυντικά σχόλια των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.