Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

8 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλία: Έβαλε μικρή αγγελία για τσοπάνη και… έγινε χαμός!

Πάνω από 120 άτομα ανταποκρίθηκαν σε αγγελία που έβαλε κτηνοτρόφος από το Ομορφοχώρι Λάρισας για να βρει τσοπάνη και χρειάστηκε να κάνει… δεκάδες συνεντεύξεις με τους υποψηφίους μέχρι να βρει τον καταλληλότερο.
Πριν από μερικά χρόνια επέλεγαν το επάγγελμα του τσοπάνη μόνο αλλοδαποί, κυρίως Αλβανοί, αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει και έτσι σήμερα μεταξύ των υποψηφίων είναι ακόμη και απόφοιτοι ΤΕΙ ή ιδιωτικών κολεγίων. Οσο για τον μισθό, κυμαίνεται γύρω στα 500-700 ευρώ τον μήνα, ενώ συνήθως προσφέρεται διαμονή και διατροφή.

«Ολοι νομίζουν πως είναι εύκολη και ξεκούραστη δουλειά. Στην πορεία αντιλαμβάνονται πως δεν έχει Σαββατοκύριακα, γιορτές και αργίες, πρέπει να βγάλουμε το κοπάδι για βοσκή ακόμη και μέσα στον βαρύ χειμώνα, ενώ το άρμεγμα είναι εξαιρετικά επίπονο», λέει στο «Εθνος» ο Χρήστος Νταλίπ.

Ο 47χρονος Αλβανός μένει με την οικογένειά του στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας και ψάχνει τα τελευταία δύο χρόνια δουλειά ως τσοπάνης. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να βάλει αγγελία σε τοπική εφημερίδα τονίζοντας στα… προσόντα του ότι μπορεί να φροντίσει πρόβατα και γίδια.
Το τηλέφωνό του δεν χτύπησε ακόμη, αφού όπως λέει «υπάρχει μεγάλη ζήτηση από ανέργους. Εχω υπομονή και περιμένω. Ξέρω πως κάποια στιγμή θα βρω δουλειά, αφού όσοι πάνε χωρίς εμπειρία, σύντομα τα παρατούν γιατί δεν αντέχουν».

Ο Χρ. Νταλίπ ήρθε πριν από 20 χρόνια στην Ελλάδα και εργαζόταν ως τσοπάνης σε κοπάδια της Λάρισας, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στην οικοδομή. Τώρα που η οικοδομή βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, σκέφτηκε να επιστρέψει στην κτηνοτροφία ως τσοπάνης, μια που ξέρει τη δουλειά.

«Το κοπάδι θέλει φροντίδα χειμώνα – καλοκαίρι. Δεν ξεχωρίζει εποχές, θερμοκρασίες, αργίες και γιορτές. Πρέπει κάθε μέρα να το αρμέξεις, ανεξάρτητα από τις άλλες υποχρεώσεις σου», είπε προσθέτοντας ότι πλέον οι θέσεις είναι λίγες στον θεσσαλικό κάμπο και γίνονται… ανάρπαστες.

Το αντιλήφθηκε και ο κτηνοτρόφος από το Ομορφοχώρι που δέχτηκε πάνω από 120 τηλεφωνήματα. Οπως είπε το έκανε επειδή αυξήθηκε ο αριθμός των ζώων του, πλέον το κοπάδι του αριθμεί 350 πρόβατα και αυτή την περίοδο που γεννούν οι προβατίνες ο ένας τσοπάνης που έχει, τρέχει και δεν φτάνει.

Μεταξύ αυτών που απάντησαν στην αγγελία ήταν και τσοπάνηδες που ήδη εργάζονται σε άλλα μαντριά, αλλά ήθελαν να δουν το μηνιάτικο και αν τους συνέφερε, να άλλαζαν εργοδότη. «Μια πρώτη έρευνα που έκανα στον χώρο μου, δεν είχε ιδιαίτερη ανταπόκριση. Ετσι έβαλα την αγγελία, αλλά αυτό που συνέβη δεν το περίμενα. Το κινητό μου τηλέφωνο δεν σταμάτησε να χτυπάει», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης της Λάρισας ο κτηνοτρόφος από το Ομορφοχώρι.

Σημειώνεται πως πριν από μερικούς μήνες στον Δήμο Ιθάκης κατατέθηκαν εκατοντάδες αιτήσεις για την πρόσληψη ειδικού συμβούλου… τσοπάνη, με μισθό 1.600 ευρώ. Οι περισσότεροι έσπευσαν να θεωρήσουν πρωταπριλιάτικο αστείο την είδηση, ο δήμαρχος Γιάννης Κασσιανός όμως εξήγησε πως χρειαζόταν έναν έμπειρο τσοπάνη για να ακινητοποιήσει και να μαρκάρει 7.000 αδέσποτα αιγοπρόβατα που κυκλοφορούσαν στο νησί.

You-Tube