Εκτενές άρθρο για τον «αντίκτυπο της κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων» φιλοξενούν οι Financial Times...
Η Βρετανική εφημερίδα παραθέτει αποκαρδιωτικά στοιχεία, όπως την εκτόξευση του αριθμού των αυτοκτονιών κατά 37% από το 2009 έως το 2011, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Επισημαίνει, μάλιστα, ότι το ποσοστό ενδέχεται να είναι ακόμη υψηλότερο καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι θάνατοι δεν αποδίδονται σε αυτοκτονία, εν μέρει και λόγω της θέσης της Εκκλησίας.
Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως το «Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών» διαπιστώνει ότι στον Πειραιά ο αριθμός των ασθενών παιδικής και εφηβικής ηλικίας αυξήθηκε κατά 51% την περίοδο 2006-2011.
«Ο αντίκτυπος της κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων επισκιάζεται από τις πιο επείγουσες ανησυχίες για την πείνα και την φτώχεια.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αποδείξεις για τις ψυχολογικές πιέσεις στην ελληνική κοινωνία - αυξάνονται οι διαγνώσεις κατάθλιψης και ο αριθμός των αυτοκτονιών», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.
Ψυχολόγοι και ψυχίατροι που μιλούν στη βρετανική εφημερίδα αναφέρουν σημαντική αύξηση όλων των ψυχικών διαταραχών: άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου κλπ.
«Έχουμε πολλές κρίσεις πανικού. Για τη μεγαλύτερη γενιά είναι σαν διαταραχή μετατραυματικού στρες. Βίωσαν τον πόλεμο και την φτώχια.
Για αυτούς είναι θέμα αξιοπρέπειας, δεν θέλουν να εξευτελιστούν πάλι, αφού έφτασαν σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ψυχολόγος Λίζα Κάλμπαρη.