Το Ευρωπαϊκό διαστημικό παρατηρητήριο του Herschel έκανε νέες παρατηρήσεις του αστεροειδή καθώς πλησίασε τη Γη αυτό το Σαββατοκύριακο. Τα στοιχεία δείχνουν ο αστεροειδής είναι μεγαλύτερος από ό, τι εκτιμήθηκε αρχικά,
Τώρα ο αστεροειδής φαίνεται να είναι πολύ λιγότερο απειλητικός, αμέσως μετά την ανακάλυψή του το 2004 που ονομάστηκε ''ο αστεροειδής για το τέλος του κόσμου.''
Εκείνη την εποχή, η πιθανότητα μιας σύγκρουσης με τη Γη φαίνεται να ήταν στο 2,7%, αλλά νέοι υπολογισμοί δείχνουν τώρα ότι θα περάσει 36.000 χιλιόμετρα από την τροχιά της Γης, στο ύψος στο οποίο υπάρχουν οι γεωστατικοί δορυφόροι.
Με πρόσθετα στοιχεία, ωστόσο, οι επιπτώσεις για την Γη το 2029 αποκλείστηκαν σύντομα, παρόλο που ο αστεροειδής θα περάσει 36 000 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης, ακόμα πιο κοντά και από τις τροχιές των γεωστατικών δορυφόρων.
Ο αστεροειδής θα επιστρέψει στη γειτονιά της Γης και πάλι το 2036, αλλά πόσο κοντά θα έρθει τότε είναι αβέβαιο, καθώς το 2029 η προσέγγιση αναμένεται να μεταβάλει σημαντικά την τροχιά του.
Η απόκτηση στις βελτιωμένες φυσικές παραμέτρους για τον Apophis και την τροχιά του είναι, επομένως, μεγάλη σημασίας στο να είναι σε θέση να κάνουν καλύτερες προβλέψεις της μελλοντικής του πορείας .
Το Herschel είχε μια καλή ευκαιρία στο Σαββατοκύριακο, παρατηρώντας τον αστεροειδή για περίπου δύο ώρες για την προσέγγισή του στη Γη, μπροστά από την πιο κοντινη συνάντηση σήμερα για λίγο λιγότερο από το ένα δέκατο της απόστασης από τη Γη με τον Ήλιο: περίπου 14,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Οι παρατηρήσεις που έγιναν ως μέρος του προγράμματος Herschel της MACH-11.
"Εκτός από τα στοιχεία που είναι επιστημονικά σημαντικά από μόνα τους, η κατανόηση βασικών ιδιοτήτων των αστεροειδών θα παρέχουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τις αποστολές που μπορεί να μας επισκεφθουν επικίνδυνα αντικείμενα», λέει ο Laurence O'Rourke, Επιστημονικός Υπεύθυνος του MACH-11 παρατηρώντας το πρόγραμμα, από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο Αστρονομίας (ΕΣΣΕ), κοντά στη Μαδρίτη, Ισπανία.
Ο«Απόφις είναι μόλις ο δεύτερος κοντά στη Γη αστεροειδής που παρατηρήθηκε από το Herschel, και αυτά ήταν παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο - ο αστεροειδής κινείται με ταχύτητα από 205 δευτερόλεπτα ανά ώρα, όπως φαίνεται από την άποψη του Herschel."
Το Herschel παρείχε τις πρώτες θερμικές υπέρυθρες παρατηρήσεις του Απόφις σε διαφορετικά μήκη κύματος, τα οποία σε συνδυασμό με οπτικές μετρήσεις βοήθησε στην βελτιώση και τις εκτιμήσεις των ιδιοτήτων του αστεροειδή.
Προηγούμενες εκτιμήσεις εδειχναν οτι η μέση διάμετρος του αστεροειδή ειναι 270 ± 60 m? Οι νέες παρατηρήσεις του Herschel με πιο ακριβή διάμετρο ειναι 325 ± 15 m.
"Η αύξηση κατά 20% σε διάμετρο, 270 - 325 m, μεταφράζεται σε μια αύξηση 75% στις εκτιμήσεις μας για τον όγκο ή μάζα του αστεροειδή", λέει ο Thomas Müller από το Ινστιτούτο Max Planck για την Εξωγήινη Φυσική στο Garching της Γερμανίας, ο οποίος ηγείται η ανάλυση των νέων δεδομένων.
Αναλύοντας τη θερμότητα που εκπέμπεται από τον Apophis, στο Herschel παρέχεται επίσης μια νέα εκτίμηση του albedo του αστεροειδή - ένα μέτρο της ανακλαστικότητας του - από 0,23. Αυτή η τιμή σημαίνει ότι το 23% του ηλιακού φωτός που πέφτει πάνω στον αστεροειδή αντικατοπτρίζεται? Το υπόλοιπο απορροφάται και θερμαίνει τον αστεροειδή. Η προηγούμενη εκτίμηση για το albedo του Απόφις ήταν 0,33.
Γνωρίζοντας τις θερμικές ιδιότητες του αστεροειδή δείχνει πως η τροχιά του μπορεί να μεταβληθεί λόγω της λεπτής θέρμανσης από τον ήλιο. Γνωστό ως αποτέλεσμα Yarkovsky, ο κύκλος θέρμανσης και ψύξης από ένα μικρό σώμα καθώς περιστρέφεται και η απόσταση του από τις αλλαγές του Ηλιου μπορεί να υποκινήσει μακροπρόθεσμες αλλαγές στην τροχιά του αστεροειδή.
"Αυτοί οι αριθμοί είναι οι πρώτες εκτιμήσεις που βασίζονται στις μετρήσεις μόνο του Herschel, και άλλες τρέχοντα επίγειες μελετες μπορεί να παράγουν πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τα αποτελέσματά μας», προσθέτει ο Müller.
"Παρά το γεγονός ότι η μελετη γινεται αρχικά για δημόσιο συμφέρον ως πιθανή προσκρουση στην Γη, η οποία θεωρείται πλέον εξαιρετικά απίθανο για το εγγύς μέλλον, είναι σημαντικό ενδιαφέρον από μόνα τους τα αντικείμενα κοντά στη γη», λέει ο Göran Pilbratt , Herschel επιστήμονας της ESA έργου.
«Οι μοναδικες μετρήσεις του Herschel διαδραματίζουν καίριο ρόλο για τον φυσικο χαρακτηρισμό του Apophis, και θα βελτιώσουν μακροπρόθεσμα στην πρόβλεψη της τροχιάς του."
Επιτρέπεται η αντιγραφή μόνο με ενεργή πηγή της συγκεκριμενης σελιδας.