Το Ιράν επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός «έξυπνου λογισμικού» που θα προσφέρει μία επιλεκτική κι ελεγχόμενη πρόσβαση των χρηστών του Διαδικτύου σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, ή το Twitter, η οποία σήμερα παρεμποδίζεται από τις αρχές, υποστήριξε σε συνέντευξή του ο αρχηγός της αστυνομίας.
«Ένας έξυπνος έλεγχος των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης είναι προτιμότερος από την πλήρη απαγόρευση πρόσβασης», εξήγησε ο Εσμαΐλ Αχμαντί Μογαντάμ στην εφημερίδα 7sobh.
Το «έξυπνο αυτό λογισμικό» θα αποτρέπει τις ενοχλητικές πτυχές των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, «επιτρέποντας τα επωφελή και χρήσιμα στοιχεία τους», πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.
Το Facebook, το Twitter, το YouTube και άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν απαγορευθεί στο Ιράν έπειτα από τα μεγάλα συλλαλητήρια της φιλομεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης, που αμφισβήτησε τη νίκη κι επανεκλογή του υπερσυντηρητικού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τον Ιούνιο του 2009.
Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης είχαν τότε χρησιμοποιήσει ευρύτατα τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να κινητοποιήσει τα πλήθη, σε μία χώρα που απαριθμεί 36 εκατ. χρήστες του Διαδικτύου επί συνολικού πληθυσμού 75 εκατ.
Οι δηλώσεις του Αχμαντί Μογαντάμ για το «έξυπνο λογισμικό» αποτελούν μία συνέχεια της εμφάνισης στο Facebook στα μέσα Δεκεμβρίου της ιστοσελίδας του Ανώτατου Πνευματικού ηγέτη της χώρας αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, που προσέλκυσε πολλούς χρήστες.
Οι ιρανικές αρχές δεν παραλείπουν να κατηγορούν το Διαδίκτυο ως όχημα προπαγάνδας και διάδοσης της δυτικής κουλτούρας με σκοπό τη διάβρωση κι ανατροπή της ισλαμικής δημοκρατίας.
Για το λόγο αυτό, η Τεχεράνη έχει συστήσει μία «κυβερνοαστυνομία» που καταδιώκει τις προσωπικές σελίδες δικτύωσης, πολλοί ιδιοκτήτες των οποίων έχουν καταδικασθεί. (protothema)