Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό να δημιουργηθεί μια συσκευή λέιζερ αυτού του μεγέθους, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεωρίες των έργων αυτών, προκειμένου να αποφευχθεί μια μελλοντική απειλή από αστεροειδείς. Σύμφωνα με μια ομάδα Βρετανών φυσικών σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Physics Ειδικά Θέματα.
Ρώσοι και Αμερικάνοι αστρονόμοι θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής απειλής που θα βιώσει τον πλανήτη μας από τους μεγάλους αστεροειδείς ή κομήτες που θα περάσουν σχετικά κοντά στην τροχιά της Γης.
Ένα τέτοιο έργο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για την επιτυχία αυτού του στόχου, που θα περιλαμβάνει ένα συστήμα άμυνας με υψηλής ισχύος λέιζερ, σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Μια ομάδα Βρετανών φυσικών με επικεφαλή τον Henry Simms από το Πανεπιστήμιο του Leicester, έχει υπολογίσει τη δύναμη που χρειάζεται για να καταστρέψουν ένα αστεροειδή παρόμοιο με αυτόν που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους και άφησε έναν κρατήρα 180 χιλιομέτρων στον Κόλπο του Μεξικού, που είναι γνωστός ως Chicxulub.
Σύμφωνα με τον Σιμς και τους συνεργάτες του, η δέσμη φωτός μπορεί να αλλάξει την τροχιά του αστεροειδή με δύο διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον, το λέιζερ θα μπορούσε να λιώσει και να εξατμίσει το μεγάλο βράχο, και να τον τεμαχίσει σε πολλά μικρά κομμάτια. Δεύτερον, η δέσμη λέιζερ εκτέπει τον αστεροειδή προς μία άλλη κατεύθυνση.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι μια τέτοια ενέργεια που είναι απαραίτητη για να τροφοδοτήσει την εκτροπή ενός αστεροειδούς, είναι το ελάχιστο μία δέσμη λέιζερ 202 terawatts ανά τετραγωνικό μέτρο, για "τουλάχιστον" 4,42 δισεκατομμύρια τόνους βάρους του αντικειμένου, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση με η Γη. Αλλά αυτό είναι πέρα από το πεδίο εφαρμογής των τρέχουσων επίγειων τεχνολογιών.
Η διαπίστωση αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα για πολλές από τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή για να προστατεύσουν τη Γη από αστεροειδείς, ένα παράδειγμα είναι οι στρατιωτικοί δορυφόροι οπλισμένοι με λέιζερ, αλλά για τους οποίους δεν υπήρξαν ποτέ αξιόπιστες πηγές.
Εντούτοις, από τεχνικής απόψεως, η κατασκευή ενός τέτοιου λέιζερ είναι δυνατόν να γίνει, αν οι επιστήμονες μπορούν να δημιουργήσουν μια πηγή ισχύος ικανή να παράγει την απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας και να μπορεί να εκτοξεύσει μία τέτοια ισχυρή δέσμη λέιζερ χωρίς να καταστραφεί.
sciencedaily.gr