Το ρομποτικό όχημα Curiosity προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 6 Αυγούστου μετά από οκτώ μήνες, και 354 εκατομμύρια μίλια ταξίδι. Η αποστολή του είναι η πιο ακριβή και τεχνολογικά προηγμένη που εστάλη ποτέ από τη Γη στον Κόκκινο Πλανήτη.
Τα ρομπότ που τα προηγούμενα χρόνια εξερεύνησαν τον Αρη δεν διέθεταν όργανα ανάλυσης για να γίνει ένα τεστ που μπορεί ενδεχομένως να αποκαλύψει την ύπαρξη νερού στον πλανήτη.
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία από την περιοχή στην οποία βρίσκεται τώρα το Curiosity και προετοιμάζεται για τη νέα του αποστολή. Ο ρομποτικός εξερευνητής θα τρυπήσει την επιφάνεια του Άρη για να πάρει δείγματα από το υπέδαφος του και να τα αναλύσει.
Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ρομπότ ονομάστηκε από την NASA «Τζον Κλέιν» προς τιμήν του μηχανικού Τζον Κλέιν που μετείχε στην κατασκευή του Curiosity και πέθανε το 2001.
Πρόκειται για μια βραχώδη σήμερα περιοχή στην οποία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποτε καλυπτόταν από νερό. Είναι λοιπόν πιθανό να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής τα ίχνη των οποίων ίσως σε ιζήματα που έχουν σχηματιστεί κάτω από τα πετρώματα της περιοχής.
Οι επιτελείς της αποστολής αναζητούν το καταλληλότερο σημείο για να σκάψει το Curiosity. «Υπολογίζουμε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το Curiosity θα κάνει τις πρώτες τρύπες στο έδαφος» αναφέρει ο Ρίτσαρντ Κουκ, εκ των επικεφαλής της αποστολής.
Γι αυτό και η επιστημονική κοινότητα αναμένει τα αποτελέσματα της ανάλυσης με μεγάλο ενδιαφέρον.
πηγη