Αδυναμία επιβολής του νόμου και περιφρούρησης μίας επενδυτικής διαδικασίας, αδειοδοτημένης από το κράτος, με αποτέλεσμα η κατάσταση εδώ και μήνες να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου, με κορωνίδα την πρόσφατη επίθεση στις Σκουριές, αναδύεται από το πρωτοφανές περιστατικό στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός».
Η πρόσφατη μηνυτήρια αναφορά του δημάρχου Αριστοτέλη, Χρήστου Πάχτα, προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αναδεικνύει ανάγλυφα τι έχει συμβεί τους τελευταίους μήνες στην περιοχή, χωρίς επί της ουσίας να έχουν εξευρεθεί και προσαχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι γι' αυτή την κατάσταση.
Ο ίδιος ο κ. Πάχτας, όπως σημείωσε στην «ΗτΣ», αναμένει συνέχιση της έντασης στην περιοχή τουλάχιστον μέχρι την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ (η σχετική εκδίκαση έγινε πέρσι το Καλοκαίρι), στο οποίο έχουν προσφύγει άτομα, τα οποία εναντιώνονται στην προοπτική υλοποίησης της επένδυσης. Τα όσα περιλαμβάνονται στην μηνυτήρια αναφορά περιλαμβάνουν πυρπόληση του δημαρχείου Αριστοτέλη, εμπρησμούς περιπολικών της αστυνομίας, των οχημάτων του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων, βανδαλισμό αστυνομικού τμήματος, τραυματισμούς αστυνομικών και δημοτών, εμπρησμούς σε γεωτρύπανα και μηχανολογικό εξοπλισμό μεταλλείων, κάψιμο δασικής έκτασης, προπηλακισμούς εργαζομένων κ.ά..Ο ακήρυχτος αυτός «πόλεμος» περιλαμβάνει:
Στις 5 Αυγούστου του 2012 η περιοχή των Σκουριών μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών που πραγματοποίησαν συλλαλητήριο κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας, με τη συμμετοχή έξι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ταραξίες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση πυρπόλησαν ένα περιπολικό της Αστυνομίας καταστρέφοντάς το ολοσχερώς και προξένησαν σοβαρές ζημιές σε άλλα δύο. Από τη «βροχή» βομβών μολότοφ ξέσπασαν δεκάδες εστίας φωτιάς με αποτέλεσμα να καούν 50 στρέμματα δάσους και 20 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.
«Η αστυνομία αδυνατεί να ανταποκριθεί στο καθήκον της καθόσον, ως ολιγάριθμη, κινδυνεύει και η ίδια και έτσι όχι μόνο δεν σχημάτισε τις ειδικές δικογραφίες για τις οκτώ κακουργηματικές πράξεις (προκύπτουν από τη συνολική περιγραφή των επεισοδίων βίας στην περιοχή), αλλά δεν μπορεί να προστατεύσει την ζωή μας, εμού και των μελών του δημοτικού συμβουλίου» υπογραμμίζει στη μηνυτήρια αναφορά ο κ. Πάχτας και συνεχίζει λέγοντας πως οι πρωταίτιοι πολλών περιστατικών βίας κυκλοφορούν ανενόχλητοι, ενώ για τα γεγονότα της 30ης Μαρτίου 2012 διεξάγεται προανάκριση εδώ και 8 μήνες.
«Ζούμε εδώ και προστατεύουμε το περιβάλλον. Δεν θέλουμε να γίνουμε μετανάστες, αλλά επιθυμούμε να εργαστούμε και να παραμείνουμε βιώσιμα στο μέρος, που βρίσκονται τα σπίτια μας. Η συζήτηση για την βελτίωση των όρων προστασίας του περιβάλλοντος είναι θεμιτή και ωφέλιμη, αλλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε απόψεις του τύπου «να μην γίνει τίποτε, να μην προχωρήσει καθόλου η επένδυση», δηλώνει από την πλευρά του ο Άγγελος Δεληγιόβας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στις υπόγειες στοές του μεταλλείου της Μαύρης Πέτρας (Στρατώνι).
«1.200 οικογένειες ήδη ζουν από τη δουλειά στην «Ελληνικός Χρυσός». Έχουν υποβληθεί στην εταιρεία ακόμη 5.000 αιτήσεις, από τις οποίες πάνω από 2.500 είναι από την Χαλκιδική και πάνω από 2.000 είναι άτομα από άλλες περιοχές», καταλήγει ο ίδιος.
Ασύμμετρη απειλή τα όξινα νερά
Αναφερόμενος στην επενδυτική δραστηριότητα, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, σημειώνει πως «η τουριστική και μεταλλευτική δραστηριότητα μπορούν να συνυπάρξουν στην περιοχή, όπως έχει φανεί εδώ και 4.000 χιλιάδες χρόνια. Πρόκειται για ένα από τα πέντε μεγαλύτερα μεταλλευτικά πεδία του πλανήτη. Χρειάζεται να υπάρχουν κανόνες και όρια για όλους. Κανόνες για τα μεταλλεία, για την τουριστική ανάπτυξη και για την πρωτογενή παραγωγή. Σε μία ευνομούμενη κοινωνία, οι δραστηριότητες μπορούν να συνυπάρξουν. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα κοινωνικό πλαίσιο με νέες δομές ελέγχου και παρακολούθησης για να υλοποιηθούν και να εφαρμοστούν οι νόμοι του κράτους, να υλοποιηθούν και να εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικοί όροι, που έχουν εγκριθεί από την πολιτεία».
Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει πως «εάν δεν γίνει η επένδυση, θα έχουμε τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή. Από την αρχαιότητα υπάρχουν μεταλλευτικές δραστηριότητες και υφίσταται επιβάρυνση του περιβάλλοντος εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Από το 1988 έχει ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο η κοινοτική οδηγία για τη λιθογόμωση των στοών. Στην περίπτωση της εκμετάλλευσης των μεικτών θειούχων μεταλλευμάτων (μόλυβδος, χαλκός και ψευδάργυρος) οι συγκεκριμένες στοές είναι πλημμυρισμένες με νερό. Εάν σταματήσει η επένδυση, τότε αυτά τα όξινα νερά, αποτελούν τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την περιοχή. Αυτή τη στιγμή 50 εργαζόμενοι σε 24ωρη βάση διαχειρίζονται τα όξινα νερά και έχει περιβαλλοντική υποχρέωση ο επενδυτής να μηδενίσει τα όξινα νερά. Από μία σταγόνα τα όξινα, να πάει στον υδροφόρο ορίζοντα, πρέπει να μεταναστεύσουμε από την περιοχή».
Επιπλέον, στο πεδίο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης, πραγματοποιείται εκτεταμένη παρέμβαση από την «Ελληνικός Χρυσός» και στην τεράστια χαβούζα στην παραλία της Ολυμπιάδας και της Βαρβάρας. «Σήμερα εκεί γίνεται η μεγαλύτερη περιβαλλοντική παρέμβαση στη χώρα και το εννοώ αυτό. Είναι περιβαλλοντική υποχρέωση της εταιρίας να καθαρίσει όλη αυτή την χαβούζα και να αποδώσει αυτές τις μεγάλες εκτάσεις για νέες χρήσεις από την τοπική κοινωνία. Από το 2004 μέχρι και σήμερα έγινε λιθογόμωση πολλών εκατοντάδων μέτρων στοών στα μεταλλεία και έχουν δαπανηθεί 60 εκατ. ευρώ από τον επενδυτή. Πως αλλιώς θα μπορούσαν να βρεθούν αυτά τα κονδύλια για την προστασία του περιβάλλοντος;» αναρωτιέται ο δήμαρχος Αριστοτέλη. Για το θέμα του κυανίου, ο κ. Πάχτας δηλώνει ότι «δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο στην εκμετάλλευση και δεν υπάρχει κανένας περιβαλλοντικός κίνδυνος στην περιοχή, ούτε επιφανειακός. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί δεν έχει κυάνιο και εάν προκύψει κυάνιο στην εκμετάλλευση, τότε δεν θα πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και σταματά η επένδυση».
πηγή