Τα τελευταία χρόνια, η τεχνική της ανάλυσης DNA έχει ρίξει φως σχετικά με τους γονείς του πιο διάσημου Φαραώ της Αιγύπτου, του αγοριού - βασιλιά Τουταγχαμών. Γενετική έρευνα εντόπισε τον πατέρα του Ακενατόν, όπως και τη μητέρα του, αδελφή του Ακενατόν, της οποίας το όνομα παραμένει άγνωστο.
Όμως, ο Marc Gabolde, Γάλλος αιγυπτιολόγος προσφέρει μια διαφορετική ερμηνεία των στοιχείων του DNA. Μιλώντας στο Επιστημονικό Κέντρο του Harvard, ο Gabolde είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι η μητέρα του Τουταγχαμών δεν ήταν αδελφή του πατέρα του, αλλά μάλλον πρώτη εξαδέλφη του, η Νεφερτίτη.
Είναι ήδη γνωστό ότι η Νεφερτίτη υπήρξε σύζυγος του Ακενατόν και στην πραγματικότητα είχαν μαζί έξι κόρες. Ο Gabolde πιστεύει ότι είχαν επίσης και έναν γιο, τον Τουταγχαμών, και ότι η φαινομενική γενετική συγγένεια που αποκάλυψε η ανάλυση DNA δεν ήταν το αποτέλεσμα ζευγαρώματος αδελφού-αδελφής, αλλά μάλλον οφείλεται στις τρεις διαδοχικές γενιές γάμου μεταξύ πρώτων εξαδέλφων.
«Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι το DNA της τρίτης γενιάς μεταξύ εξαδέλφων να μοιάζει με το DNA ανάμεσα σε αδελφό και αδελφή», δήλωσε ο Gabolde, διευθυντής της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου Paul Valery-Montpellier III στην Βασιλική Νεκρόπολη στο el-Amarna. «Πιστεύω ότι ο Τουταγχαμών είναι ο γιος του Ακενατόν και της Νεφερτίτης, αλλά ότι ο Ακενατόν και η Νεφερτίτη ήταν ξαδέλφια».
Η έρευνα του Gabolde με τίτλο «Άγνωστες πτυχές της βασιλείας, της συγγένειας και των θησαυρών του τάφου του Τουταγχαμών» χρηματοδοτήθηκε από το Harvard’s Semitic Museum και το τμήμα Ανθρωπολογίας του Harvard.
Ο Τουταγχαμών υπήρξε Φαραώ πριν από περίπου 3.300 χρόνια. Έγινε Φαραώ στην ηλικία των 8 ή 9 ετών και κυβέρνησε για περίπου 10 χρόνια. Στην ομιλία του, ο Gabolde παρουσίασε σπάνιες λεπτομέρειες της ζωής και της ταφής του.
Ο Τάφος του Τουταγχαμών, σύμφωνα με τον Gabolde, δεν προορίζονταν για ταφικό κτίριο που πιστεύεται ότι είναι σήμερα. Ο πραγματικός – και άγνωστος – τάφος ήταν κατά πάσα πιθανότητα υπό κατασκευή όταν πέθανε στην ηλικία των 19 ετών, και βρίσκεται πιθανότατα κάπου στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στον Νείλο. Ο τόπος όπου ήταν πραγματικά θαμμένος δεν προοριζόταν για βασιλική ταφή, αλλά δημιουργήθηκε βιαστικά όταν ο Τουταγχαμών πέθανε απροσδόκητα, μάλλον λόγω μόλυνσης όταν έσπασε το πόδι του.
«Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα πεθάνει τόσο νέος», δήλωσε ο Gabolde.
Παρουσιάστηκαν επίσης και άλλες λεπτομέρειες από τη ζωή του Τουταγχαμών, τις οποίες ο Gabolde συνένωσε από σκαλισμένες εικόνες και επιγραφές, όπως μια στρατιωτική εκστρατεία στη Συρία, στην οποία πιθανόν να μην είχε λάβει προσωπικά μέρος. Ο Τουταγχαμών ενδιαφερόταν επίσης για την Νουβία, περιοχή μεταξύ νότιας Αιγύπτου και βόρειου Σουδάν. Επιγραφές που βρέθηκαν απεικονίζουν τον Τουταγχαμών σε κυνήγι στρουθοκαμήλου.
Ο Gabolde εντόπισε επίσης διακοσμητικά αντικείμενα που βρέθηκαν με τον Τουταγχαμών όταν ανακαλύφθηκε το 1922, αλλά είχαν εξαφανιστεί. Ο ίδιος πιστεύει πως η καρφίτσα με το χρυσό γεράκι, μέρος ενός περιδέραιου που φόραγε ο Τουταγχαμών βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή, καθώς πουλήθηκε από τον Howard Carter, που ανακάλυψε τον Τουταγχαμών, για να πληρώσει χειρουργική επέμβαση αργότερα στη ζωή του. Το υπόλοιπο του περιδέραιου κλάπηκε κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
πηγή