Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

17 Φεβρουαρίου 2013

Η αποτυχία της DIGEA

Είναι που θα είχαμε ψηφιακό σήμα;
Τα δημοσιεύματα για τις παρεμβολές στις ψηφιακές συχνότητες της Μακεδονίας και την απώλεια τηλεοπτικού σήματος σε πολλούς νομούς, δείχνουν το χάλι της ψηφιακής μετάβασης στη χώρα μας. Κυβερνήσεις και ιδιωτικά μεγάλα κανάλια, μαζί και...


 η υπάκουη ΕΡΤ, νομίζουν πως με τους έως τώρα χαοτικούς τρόπους που λειτουργούσαν την τηλεόραση, θα μπορούσαν να έχουν και την ψηφιακή. Αμ, δε.
Ψηφιακά σήμερα πέφτουν λόγω καιρού, σήματα χάνονται λογω παρεμβολών κινητής τηλεφωνίας. Τηλεοπτικά σήματα χάνονται λόγω παρεμβολών από τις όμορες χώρες. (Και η πλάκα είναι πως οι γείτονες έχουν δίκιο γιατί αυτοί, σε αντίθεση με εμάς και κατοχύρωσαν ψηφιακές συχνότητες και το έκαναν σωστά, όχι με ψευτικά δηλωμένα στην ITU, στοιχεία).
Η κατάσταση που περιγράφεται παρακάτω θα είναι σε λίγο καιρό, όσο σβήνει το αναλογικό σήμα της τηλεόρασης, καθεστώς. Και μόνο η (προστατευόμενη) Αθήνα μπορεί να έχει ψηφιακή τηλεόραση!

Διαβάστε και πάρτε μια γεύση του ...ψηφιακού μας τηλεοπτικού μέλλοντος

Σε συντονισμό συχνοτήτων με τις όμορες χώρες θα υποχρεωθούν σύντομα οι παρόχοι της "Digea, ΕΡΤ, Νedmed" και οι περιφερειακοί "Περθω, DBS, Digital Union", ώστε να μετακομίσουν σε συχνότητες του νέου ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων (μέσω του Κέντρου εκπομπής Χορτιάτη) και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να αποφύγουν τις παρεμβολές από τις πρώτες πιλοτικές ψηφιακές εκπομπές της Βουλγαρικής επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας "NURTS Bulgaria"…

Ήδη το Facebook της Digea, γέμισε από μηνύματα κατοίκων της Βέροιας, που δηλώνουν ότι από τις 08 Φεβρουαρίου 2013, έχουν πάψει να λαμβάνουν το επίγειο ψηφιακό σήμα της Digea (δίαυλος 29), με τα ψηφιακά προγράμματα των καναλιών εθνικής εμβέλειας "MEGA, SKAI, STAR,…"…

Το ίδιο συμβαίνει και με το επίγειο ψηφιακό σήμα της Περθω (δίαυλος 31), με τα ψηφιακά προγράμματα των περιφερειακών καναλιών "Nickelodeon+, Βεργίνα TV, Δίον TV , Εγνατία TV, Europe One, Extra Thessaloniki TV"… Να θυμίσουμε ότι το κέντρο εκπομπής Χορτιάτης, έχει σταματήσει τις αναλογικές εκπομπές καναλιών στις 14-12-2012...

Από τη 1η Μαρτίου 2013 ξεκινούν επίσημα οι εκπομπές της Βουλγαρικής επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας "NURTS Bulgaria" στους διαύλους "29 και 31", του κέντρου εκπομπής "Orelyak", που εν μέρει επηρεάζει περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας. Η Βουλγαρική επίγεια ψηφιακή μετάβαση θα εκπέμπει παράλληλα με την αναλογική εκπομπή των καναλιών μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2013, όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί με το οριστικό αναλογικό Switch Off, όλων των κέντρων εκπομπής στη Βουλγαρική επικράτεια…

Τελικά ο "Master Chef της ψηφιακής μετάβασης", δεν ήταν και τόσο προβλέψιμος με τη πλήρη ψηφιακή μετάβαση του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης στις 14 Δεκεμβρίου 2012 (ΚΥΑ 40569/1129/2012), προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν παρεμβολές στις ψηφιακές συχνότητες, που παρατηρούνται από γειτονικά εγχώρια και διεθνή αναλογικά `η ψηφιακά κέντρα εκπομπής, σε εν μέρει περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (Ν.Πιερίας, Ν.Ημαθίας, Ν.Πέλλας)... Αφού η συμπληρωματική KYA 44088/1268/Φ150/2012 που βγήκε για να μεταφερθεί ο δίαυλος 25 της Digea "ALPHA, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV " (στο δίαυλο 24), στις 14/12/2012 (κατά το αναλογικό Switch Off Χορτιάτη), δεν πρόβλεψε να γίνει αντίστοιχη μετακίνηση συχνοτήτων και για τα άλλα ψηφιακά μπουκέτα των παρόχων "Digea, ΕΡΤ, Νedmed, Περθω, DBS και Digital Union" (στους διαύλους του νέου ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων). Έτσι μετά τα γνωστά "παρατράγουδα της ψηφιακής μετάβασης Χορτιάτη σε εν μέρει περιοχές της Βέροιας (λόγο της υψομετρικής γεωγραφικής θέση της)", πρέπει να τρέξουν τώρα για συντονισμό με τις όμορες χώρες (στη συγκεκριμένη περίπτωση με τη Βουλγαρία) και έπεται συνέχεια με άλλες γειτονικές χώρες που μπαίνουν σύντομα στη ψηφιακή εποχή τηλεόρασης…

Να υπενθυμίσουμε τους διαύλους συχνοτήτων που έχουν αποδοθεί από το νέο ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων (ΚΥΑ 4280/2012), για τα Κέντρα ευρυεκπομπής Κεντρικής Μακεδονίας "Φιλίππειο και Χορτιάτης":

- 24 UHF – Νέα Ψηφιακή συχνότητα (ΚΥΑ 4280/2012) : DVB-T/Mpeg-4/DIGEA "Alpha, ANT1, Μακεδονία TV,..." - Φιλίππειο/Χορτιάτης (Ενεργό από τις 14/12/2012)...
- 27 UHF – Νέα Ψηφιακή συχνότητα (ΚΥΑ 4280/2012) - Φιλίππειο/Χορτιάτης…
- 30 UHF – Νέα Ψηφιακή συχνότητα (ΚΥΑ 4280/2012) - Φιλίππειο/Χορτιάτης…
- 36 UHF – Νέα Ψηφιακή συχνότητα (ΚΥΑ 4280/2012) - Φιλίππειο/Χορτιάτης…
- 43 UHF – Νέα Ψηφιακή συχνότητα (ΚΥΑ 4280/2012) - Φιλίππειο/Χορτιάτης…
- 48 UHF – Νέα Ψηφιακή συχνότητα (ΚΥΑ 4280/2012) - Φιλίππειο/Χορτιάτης…
- 55 UHF – Νέα Ψηφιακή συχνότητα (ΚΥΑ 4280/2012) - Φιλίππειο/Χορτιάτης…
- 56 UHF – Νέα Ψηφιακή συχνότητα (ΚΥΑ 4280/2012) : DVB-T/Mpeg-2/ΕΡΤ Digital: "BBC World, DW, Βουλή, ΡΙΚ" - Φιλίππειο/Χορτιάτης (Ενεργό από το 2006)…

πηγή: greekdigitaltv.blogspot.gr


Πρόβλημα μετάδοσης αντιμετωπίζουν DIGEA και ΟΤΕ TV σε επίγεια και δορυφορική τηλεόραση.


Η συχνότητα 29 UHF της DIGEA από το κέντρο εκπομπής Χορτιάτη "βάλλεται" από Βουλγάρικο DTT δίκτυο (το οποίο μάλιστα εκπέμπει ορθά στην συχνότητα αυτή σύμφωνα με τον χάρτη της ITU) με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η λήψη του Ελληνικού carrier provider στην περιοχή της Βέροιας αλλά και σε μερικές συνοικίες της ίδιας της Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα ουσιαστικά πηγάζει από την εφαρμογή του μεταβατικού χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει αντικατασταθεί από τον βασικό χάρτη της ITU και να έχουν μεταφερθεί στις οριστικές συχνότητες οι ψηφιακές εκπομπές ανά την Ελλάδα. Τώρα η DIGEA καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εκ των υστέρων προφανώς με μία αύξηση ισχύος προσωρινά και αλλαγή συχνότητας του δεύτερου multiplex άμεσα. (Θυμίζουμε ότι με το analog switch off της Θεσσαλονίκης είχαμε την μετακίνηση του πρώτου multiplex από την συχνότητα 25 στην συχνότητα 24 UHF).

O OTE TV από την άλλη πλευρά δείχνει να δέχεται παρεμβολές στην μέση συχνότητα του σήματος που "κατεβαίνει" από το LNB στον δέκτη στην συχνότητα 12380 V η οποία μεταφέρεται στον δέκτη στην πραγματική συχνότητα 1780 MHz. Η συχνότητα αυτή βρίσκεται μέσα στην uplink περιοχή συχνοτήτων της Cosmote (συχνότητα που χρησιμοποιεί το κινητό για να φτάσει μέχρι τον σταθμό κινητής τηλεφωνίας). Αποτέλεσμα της χρήσης του κινητού κοντά στο δέκτη OTE TV είναι η απώλεια της εικόνας στο πακέτο αυτό που περιλαμβάνει ενδεικτικά τα κανάλια ΑΝΤ1 , ΔΕΛΤΑ TV , ART , OTE Sport 2 & 4 κ.α

πηγή: sat.gr

You-Tube