Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

21 Μαρτίου 2013

Κύπρος – Το απόλυτο μπάχαλο



Ως το απόλυτο μπέρδεμα χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Κύπρο σε σημερινό του άρθρο στους New York Times o βραβευμένος οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν επισημαίνοντας τα λάθη που έγιναν στην πορεία εξεύρεσης λύσης αλλά και πριν από αυτή, και τα οποία οδήγησαν σήμερα σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο.
«Η κατάσταση στην Κύπρο συνοψίζει σε μια χώρα όλα όσα έχουν πάει λάθος σε όλες τις υπόλοιπες», αναφέρει χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο οικονομολόγος.
«Όπως το καταλαβαίνω πια, το αρχικό μπέρδεμα ήταν ένα κοινό λάθος τόσο των Ευρωπαίων όσο και των Κυπρίων. Η Ευρώπη δεν ήθελε ρητή εξυγίανση των τραπεζών, η οποία, μεταξύ άλλων, θα έδινε σαφή προτεραιότητα στις μικρές ασφαλισμένες καταθέσεις. Αντ ‘αυτού, ήθελε ουσιαστικά αυτό το πλασματικό φορολογικό καθεστώς. Εν τω μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι το τραπεζικό μοντέλο της μπορεί να επιβιώσει, και ήθελε να περιορίσει το χτύπημα των μεγάλων καταθετών στο εξωτερικό. Εξ ου και η κατάρρευση της φορολογίας στις μικρές καταθέσεις».
Στη συνέχεια ο Πολ Κρούγκμαν απαρριθμεί τα λάθη που έγιναν: η διόγκωση του τραπεζικού τομέα, η δημιουργία μιας τεράστιας φούσκας ακινήτων στο μέγεθος της Ισπανίας ή της Ιρλανδίας και η μαζική υπερκοστολόγηση που είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές και τα κόστη στην Κύπρο να ξεπερνούν τις αντίστοιχες στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Τι πρέπει να γίνει; Πρώτα απ’ όλα οι κυπριακές τράπεζες δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους, τα οποία, δυστυχώς, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των καταθέσεων. Έτσι, ένα κούρεμα των καταθέσεων είναι αναπόφευκτο.
O Πολ Κρούγκαν υποστηρίζει ότι «στο τέλος, αυτό που πιθανότατα θα γίνει είναι αυτό που έπρεπε να γίνει από την αρχή – ένα μεγάλο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ».
«Αλλά ακόμα και τότε η κατάσταση δεν θα είναι με κανέναν τρόπο υπό έλεγχο. Υπάρχει ακόμη μια φούσκα ακινήτων έτοιμη να ξεφουσκώσει, υπάρχει ακόμα ένα τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας (το οποίο επιδεινώνεται επειδή μια σημαντική εξαγωγική βιομηχανία, οι τράπεζες, μόλις πήγαν να συναντήσουν τον δημιουργό τους), και το σχέδιο διάσωσης θα αφήσει Κύπρος με ένα δημόσιο χρέος στα επίπεδα της Ελλάδας».
«Και τότε τι; Όπως αρκετοί έχουν επισημάνει, η Κύπρος είναι αναμφισβήτητα σε καλύτερη γεωγραφική θέση από ό,τι η Ισλανδία, και επομένως, αν επανερχόταν το κυπριακό νόμισμα, μια ενδεχόμενη υποτίμησή του θα μπορούσε να φέρει πολύ τουρισμό. Είναι όμως οι Κύπριοι – οι οποίοι δεν έχουν καν συμφιλιωθεί με το τέλος του της ριψοκίνδυνης επιχείρησή τους – πρόθυμοι να πάνε εκεί;», καταλήγει το άρθρο.
πηγή 

You-Tube