«Συμπεριφερθήκαμε στους Κυπρίους σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και εξέφρασε για αυτό τον αποτροπιασμό του. Απολύτως απαράδεκτη ωστόσο χαρακτήρισε ο ίδιος και την απεικόνιση της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ με ναζιστική στολή.
Σε συνέντευξή του στον κρατικό γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Phoenix, ο κ. Γιουνκέρ επαίνεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για την τελική συμφωνία και σημείωσε ότι «είναι σημαντικό ότι καταστήσαμε σαφές ότι τα 17 μέλη του ευρώ παραμένουν ενωμένα και ότι κανείς δεν αποχωρεί», ενώ παραδέχθηκε ότι «η λύση συνδέεται με σημαντικές θυσίες για τους ίδιους τους Κυπρίους» και πρόσθεσε ότι το τελικό σχέδιο είναι καλύτερο από το πρώτο.
Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup συμφωνεί ότι στην Κύπρο πρέπει να αλλάξει η οικονομία και να οικοδομηθεί εκ νέου το τραπεζικό σύστημα, αλλά υποστηρίζει ότι «είναι καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρει στην Κύπρο βοήθεια άνω των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις».
Το τέλος του ελεύθερου χρήματος...
Το τέλος του ελεύθερου χρήματος» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Η εφημερίδα σημειώνει: «Στην Κύπρο ισχύει καθεστώς ελέγχων για τα κεφάλαια. Για να μην καταρρεύσει η οικονομία επιβλήθηκαν έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων. Πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο στην ΕΕ και δεν αποκλείεται να διαρκέσει μήνες".
Σε ανταπόκριση από τη Λευκωσία γράφει: «Η χρεοκοπία της χώρας αποτράπηκε. Το μέλλον της Κύπρου έχει εξασφαλιστεί, προς το παρόν τουλάχιστον. Η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Όμως ο κυπριακός πληθυσμός δεν έχει ψευδαισθήσεις. Γνωρίζει ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι τεράστιες. (…)
O κίνδυνος μιας οικονομικής κατάρρευσης παραμένει. Τη μεγαλόνησο απειλούν μαζική ανεργία και κοινωνικές συγκρούσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν τους Κύπριους στο σημείο να γυρίσουν τη πλάτη στο ευρώ. Ακριβώς αυτό ήθελαν να αποφύγουν οι ευρωπαίοι εταίροι με τη συμφωνία στο Eurogroup".