Ολοένα και συχνότεροι αναμένεται να γίνουν οι καταστρεπτικοί τυφώνες τύπου Κατρίνα εξαιτίας της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας
Τυφώνες εξίσου καταστρεπτικοί με τον Κατρίνα, τον χειρότερο τυφώνα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους κάθε δεύτερη χρονιά μόνο και μόνο αν η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά μόλις δυο βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Καταστρεπτικές πλημμύρες
Ο τυφώνας Κατρίνα σάρωσε το 2005 τη Νέα Ορλεάνη και άλλες πόλεις των ακτών της Λουϊζιάνας και του Μισισιπή στον Κόλπο του Μεξικού αφήνοντας πίσω του 1.836 νεκρούς, εκατομμύρια άστεγους και ανυπολόγιστες καταστροφές από τις οποίες η περιοχή δεν έχει ακόμη συνέλθει πλήρως. Κυρια αιτία της καταστρεπτικότητάς του ήταν το γεγονός ότι εξαιτίας των ισχυρών ανέμων η πλημμύρα του ήταν πολύ μεγάλη. Η στάθμη των υδάτων ανέβηκε κατά 7,3 ως 8,5 μέτρα στις ακτές του Μισισιπή και κατά 3 ως 6,1 μέτρα στις ακτές της Λουιζιάνας.
Αν και ήταν ο καταστρεπτικότερος, ο Κατρίνα δεν ήταν ο μεγαλύτερος τυφώνας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό γιατί το μέγεθος των τυφώνων δεν μετράται συνήθως με βάση την πλημμύρα τους, η οποία ωστόσο αποτελεί έναν σημαντικό καταστρεπτικό παράγοντα. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο τυφώνας Σάντι που έπληξε πέρυσι τις ανατολικές αμερικανικές ακτές δεν ήταν τόσο μεγάλος σε μέγεθος αλλά προκάλεσε σημαντικές καταστροφές εξαιτίας της μεγάλης πλημμύρας του η οποία, υποβοηθούμενη από την παλίρροια, είχε φθάσει στα 4,2 μέτρα.
Εξαιτίας αυτής της διαφοράς ανάμεσα στο «τυπικό» μέγεθος και στην καταστρεπτικότητα ενός τυφώνα που φάνηκε περίτρανα το 2005, αρκετοί ειδικοί έχουν προτείνει την αλλαγή των κριτηρίων «βαθμολόγησης» των τυφώνων ή την εισαγωγή νέων παραμέτρων στην αξιολόγηση της επικινδυνότητάς τους – προτάσεις οι οποίες ωστόσο ακόμη δεν έχουν υιοθετηθεί επίσημα. Οι επιστήμονες πάντως έχουν εστιάσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον τους στους τυφώνες «τύπου Κατρίνα» όπως έχει επικρατήσει πλέον να αποκαλούν τους τυφώνες που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη πλημμύρα και, εξαιτίας της, μεγάλες καταστροφές.
Αναζητώντας την Κατρίνα
Θέλοντας να δει πόσες «Κατρίνα» θα πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία εξέτασε πώς μπορεί να επηρεαστεί η συχνότητα εμφάνισης ανάλογων τυφώνων από την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Από το 1923 ως σήμερα ένας τυφώνας ανάλογος από την άποψη της πλημμύρας του με την Κατρίνα σημειώνεται περίπου κάθε 20 χρόνια, οι ειδικοί είδαν όμως ότι αυτή η σχετικά «αραιή» εμφάνιση μπορεί να γίνει πολύ πιο πυκνή ακόμη και με μια μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.
Αν η θερμοκρασία ανέβει κατά λιγότερο από μισό βαθμό Κελσίου – για να είμαστε ακριβείς, κατά 0,4 βαθμούς – οι επιστήμονες είδαν ότι η συχνότητα εμφάνισης των τυφώνων τύπου Κατρίνα αμέσως διπλασιάζεται. «Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, μια θέρμανση του κλίματος κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου αντιστοιχεί σε διπλασιασμό της συχνότητας ακραίων πλημμυρών όπως αυτή του τυφώνα Κατρίνα» δήλωσε ο Ασλακ Γκρίνστεντ, κύριος συγγραφέας της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».
Με άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1 βαθμό η συχνότητα τετραπλασιάζεται ενώ με άνοδο 2 βαθμών – η οποία θεωρείται από τους περισσότερους ειδικούς ένα «ασφαλές» όριο – οι τυφώνες με ακραίες πλημμύρες θα γίνουν δέκα φορές πιο συχνοί. «Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε έναν τυφώνα με πλημμύρα ανάλογου μεγέθους με την Κατρίνα κάθε δεύτερη χρονιά» τόνισε ο δρ Γκρίνστεντ.
Ο ειδικός πρόσθεσε ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που έτσι κι αλλιώς αναμένεται εξαιτίας της θέρμανσης του πλανήτη και της τήξης των πάγων θα εντείνει ακόμη περισσότερο το φαινόμενο, φέρνοντας τυφώνες με όλο και πιο ακραίες και καταστρεπτικές πλημμύρες.
(tovima)