Έλα κι εσύ στην παρέα μας. Κάνε like για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα!

7 Απριλίου 2013

Οι κοκκινομάληδες της αρχαιότητας


Μόνο περίπου το 1-2% του σύγχρονου παγκόσμιου πληθυσμού είναι κοκκινομάλληδες. Το μεγαλύτερο σημερινό ποσοστό κοκκινομάλληδων παγκοσμίως βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πάνω απ' το 40% του πληθυσμού φέρει αυτό το υπολειπόμενο γονίδιο. 

Κοκκινομάλληδες υπάρχουν, επίσης, στη Βόρεια Ευρώπη, στη Ρωσία, στους Βάσκους και στους απογόνους τους στον Νέο Κόσμο.
Είναι εκπληκτικό ν' ανακαλύπτει κανείς μούμιες με κόκκινα μαλλιά σε όλο τον κόσμο, απ' το Περού μέχρι την Αίγυπτο και τη Νέα Ζηλανδία!

Αρκετές αιγυπτιακές μούμιες που έχουν ανακαλυφθεί έχουν ξανθά ή κόκκινα μαλλιά. Ανάμεσα σ' αυτές είναι και οι παλαιότερες. Ο «Γκίγκερ», που πέθανε πριν από περίπου 5.400 χρόνια, ήταν διατηρημένος με φυσικό τρόπο και είχε χρυσαφί μαλλιά με σγουρές μπούκλες. Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Yuya βρέθηκε με αστραφτερά μαλλιά, που μάλλον οφείλονταν στη χρωστική ουσία της χέννας. Ο Φαραώ Ραμσής ο Β΄ πέθανε στα 87 του και η μούμια του είχε άσπρα μαλλιά. Όταν το σώμα του εστάλη το 1975 στο Παρίσι για να μελετηθεί, ο Καθηγητής P. Ceccaldi μελέτησε τα δείγματα των μαλλιών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μαλλιά του είχαν βαφτεί με χέννα, ενώ οι ρίζες περιείχαν φυσική κόκκινη χρωστική ύλη. Είναι πιθανόν ότι ο Ραμσής είχε κόκκινα ή ξανθοκόκκινα κυματιστά μαλλιά και λευκή επιδερμίδα.
Άλλες αιγυπτιακές μούμιες με ξανθά μαλλιά ανήκουν στη Βασίλισσα Hetepheres της Τετάρτης Δυναστείας (κοκκινωπά ξανθά μαλλιά), στη Βασίλισσα Hatshepsut, στη Βασίλισσα Tiy, θυγατέρα του Yuya και μητέρα του Akhenaton.
Κάποιοι ειδικοί προσπαθούν να εξηγήσουν το χρώμα μαλλιών ισχυριζόμενοι ότι η μελανίνη στα μαύρα μαλλιά συχνά εκφυλίζεται στις μούμιες και γίνεται κόκκινη φαιομελανίνη, όταν οξειδώνεται. 
Εντούτοις, η Joann Fletcher, ειδική στα ευρήματα των αιγυπτιακών μουμιών, έχει μελετήσει επισταμένως τα μαλλιά τους και τις διαβαθμίσεις τους. Σε μια επιστημονική της διατριβή του 1998 με τίτλο «Τα Μυστικά απ' τις Μπούκλες αποκαλύπτονται» γράφει τα εξής: «Το χρώμα των μαλλιών είναι από μόνο του ένα γοητευτικό θέμα για μελέτη. Το μεγάλο εύρος των αποχρώσεων, που απεικονίζεται στην αιγυπτιακή τέχνη, αντανακλά σε μεγάλο βαθμό το ευρύ φάσμα, που συναντάται στην πραγματικότητα. Το πιο συνηθισμένο μέχρι τώρα χρώμα μαλλιών ήταν το σκούρο καστανό, σχεδόν μαύρο. Ωστόσο, συναντάται και το φυσικό καστανοκόκκινο, ακόμα (κι αυτό είναι το εκπληκτικό) και το ξανθό χρώμα. 

Μ' αυτή τη μεγάλη έφεση για επεξεργασία, η επιδέξια χρήση της βαφής απ' τους Αιγύπτιους παρήγαγε ένα ευρύτερο φάσμα προς μελέτη. Οι αναλύσεις δείχνουν διάφορες μορφές χέννας, την οποία χρησιμοποιούσε τακτικά ακόμα και ο ηλικιωμένος Ραμσής Β΄ για ν' ανανεώσει τα άσπρα του μαλλιά».

Η Fletcher ανακάλυψε και τις μούμιες κατά τις εκσκαφές στην Hierakonpolis (Πόλη των Γερακιών): «Η μεγάλη πλειοψηφία των δειγμάτων με μαλλιά, που ανακαλύφθηκαν στην τοποθεσία, έχουν τον τύπο του κυνότριχου (καυκάσια) σε αντίθεση με τα ηλιότριχα (νεγροειδή), ένα χαρακτηριστικό που παραμένει σταθερό σε όλες τις δυναστείες....».
Οι μούμιες της εποχής προ των Ίνκας στο Παράκας του Περού ήταν πολύ ψηλότερες από άλλες ινδιάνικες φυλές και είχαν στενά χαρακτηριστικά προσώπου και καστανοκόκκινα μαλλιά. Πολλές βρέθηκαν σφιχτοδεμένες σε καθιστή στάση, με την προσωπική τους περιουσία, όπως οι μούμιες της πρώιμης Νέας Ζηλανδίας. Αυτό το γεγονός οδηγεί στην πιθανότητα ότι ίσως κάποιοι πληθυσμοί των προ-Μαόρι της Νέας Ζηλανδίας να είχαν αποικήσει με καράβια απ' την Νότια Αμερική.
Σύμφωνα με τον Heyderhal, «τα καστανά μαλλιά ήταν μεταξένια και κυματιστά, όπως των Ευρωπαίων και ανήκαν σε μεγάλα κρανία και πολύ ψηλά σώματα. Οι ειδικοί επί των μαλλιών έχουν αποδείξει μέσω αναλύσεων σε μικροσκόπιο ότι τα κόκκινα μαλλιά έχουν όλα τα χαρακτηριστικά, που συνήθως ξεχωρίζουν έναν σκανδιναβικό τύπο μαλλιών απ' αυτόν των Μογγόλων ή των Αμερικανών Ινδιάνων».
πηγη

You-Tube