Πριν από 2.000 χρόνια οι Μάγιας μετακινόταν συχνα.
Εγκατέλειψαν την διαβρωμένη και αποψιλωμένη πεδινη εκτάση στην χερσόνησο Γιουκατάν πιθανών λόγω μιας κακής ξηρασίας και κατευθύνθηκαν προς μια αλλη εκεί που είναι σήμερα η σύγχρονη κεντρική Γουατεμάλα. Εκεί άρχισαν να χτίζουν την Tikal έναν από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους οικισμούς των Μάγια
Ο Ναός της Μεγάλης Jaguar στην Tikal.
Όταν οι Μάγιας μετακινήθηκαν έπρεπε να επινοήσουν μια σύνθετο τρόπο συλλογής νερού και την χρήση ενος συστήματος που θα στηρίξει τον οικισμό για σχεδόν μια χιλιετία.
Χρησιμοποιειήθηκε μια σειρά από φράγματα και ταμιευτήρες για να κατευθύνουν το νερό εκεί που το χρειάζονταν για την επιβίωση τους. Οι ερευνητές περιγράφουν επίσης ένα υποτυπώδες αλλά φαινομενικά αποτελεσματικό σύστημα φιλτραρίσματος του νερού που βρέθηκε άμμος που χρησιμοποιήθηκε από τους Μάγιας για να κοσκινίζουν το νερό.
Η πλησιέστερη πηγή άμμου ήταν πολλά χιλιόμετρα μακριά, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι Μάγιας ταξίδεψαν πιθανότατα μια μεγάλη απόσταση για να συλλέξουν την άμμο που χρησιμοποιείται για το φιλτράρισμα του νερού.
"Προφανώς, συνειδητοποίησαν ότι για να έχουν νερο προς χρήση έπρεπε να μπορέσουν να το κρατήσουν καθαρό ενω στις δεξαμενές που δεν είχαν αμμο το νερό το χρησιμοποιούσαν για την γεωργία" δήλωσε ο Δρ Dunning.
Οι Μάγιας για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το ιδιότροπο τροπικό κλίμα τους που προκαλεί πλημμύρες ενα εξάμηνο του έτους και ξηρασία το άλλο μισό χτίζανε τις δεξαμενές τους έξω από τα λατομεία,από τα οποία έκοβαν τις πέτρες για τους γιγαντιους ναούς τους και οι τρύπες που μενανε μετά την απομάκρυνση των λίθων ήταν κατάλληλη τοποθεσία για πλήρωση με νερό.
Μπορούσαν επίσης να κλείσουν όλες τις ρωγμές με γύψο και να κρατηθεί κάθε δυνατή σταγόνα νερού ενώ οι δεξαμενές τοποθετούνταν σε διαφορετικά επίπεδα ανύψωσης έτσι ώστε η Μάγια μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την βαρύτητα για να κατευθύνουν το νερό εκεί που ήθελαν μέσα από τον οικισμό.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η απλή μέθοδος που χρησιμοποιούνταν στο Τικάλ για την διατήρηση των πόρων και για τους κατοίκους της θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εκ νέου εαν οι άνθρωποι επιστρέψουν στις ορεινές περιοχές για να καλλιεργούν σήμερα,ενα σύστημα νερού όπως το Τικάλ δεν απαιτεί πολλές γνώσεις.
πηγη mwlonlave